Bootje varen Amsterdam? Dit zijn de vaarroutes.

Romantisch met je geliefde varen over de grachten van Amsterdam? Of gezellig met familie of vrienden in een bootje varen in Amsterdam? Er zijn meer dan 100 kilometer aan grachten, 90 eilanden en 1500 bruggen in Amsterdam. Daarmee is de hoofdstad de ideale locatie om een boottocht te maken. De drie belangrijkste grachten, de Prinsengracht, de Keizersgracht en de Herengracht werden al in de zeventiende eeuw gegraven. De grachten vormen een gordel om de oude stad en zijn aangesloten op het IJ. Al deze grachten, kanalen en meren maken het mogelijk om leuke vaarroutes te maken door de stad Amsterdam. We zetten de leukste vaarroutes om met een bootje te varen in Amsterdam voor je op een rijtje.

Grachtenroute Amsterdam

Amsterdam heeft een rijke historie en wanneer je de grachtenroute kiest kun je deze rijke historie vanaf het water bekijken. Met deze route vaar je over de prachtige Amsterdamse grachten die opgenomen zijn op de Unesco werelderfgoedlijst. Met deze route kun je de oude grachtenpanden bewonderen die gebouwd zijn in de Gouden Eeuw. Omdat de panden in de loop van de tijd veel zijn verbouwd komen er veel architectuurstijlen naast elkaar voor. Zo vind je er trapgevels, halsgevels, klokgevels en lijstgevels.

Bootje varen over de Amsterdamse Grachten.
Tijdens de grachtenroute zie je prachtige grachtenpanden. Foto door: Liene Ratniece

Architectuurroute

Wanneer je een echte liefhebber van architectuur bent dan moet je zeker deze route nemen. Vanaf het water krijg je een totaal ander beeld van de gebouwen in de stad dan je vanaf het land kan krijgen. Op geniet je van de prachtige architectuur langs het IJ. Zo kom je langs het EYE filmmuseum, de A’dam toren, het IJ-dock, Kraan 13 en meer spraakmakende architectuur! Lijkt het je leuk om deze route af te leggen, bekijk dan bij Nautal wat de opties zijn om met een bootje te huren in Amsterdam.

Bootje varen op het Amsterdamse IJ langs het EYE museum.
Wanneer je de Architectuurroute vaart kom je spraakmakende architectuur zoals het Amsterdamse EYE museum tegen. Foto door: Frans Ruiter.

Plantageroute

Ben je meer van de natuur dan van de gebouwen? Geen probleem! Met de plantageroute kom je langs al het groen in de stad, met als hoogtepunt dierentuin Artis. De vaarroute loopt langs de achterkant van de dierentuin, dus als je geluk hebt spot je hier een zebra, olifant of giraffe. Een ander mooi stukje groen langs de route is de Hortus Botanicus. Deze eeuwenoude tuin is cultureel erfgoed en heeft wel wel vierduizend tropisch een inheemse bomen en planten. De Zuiderkerk is ook de moeite waard. Deze kerk uit de zeventiende eeuw speelde een belangrijke rol in het leven van Rembrandt. De kerk is open voor bezichtiging, dus leg er zeker even aan. Er worden regelmatig exposities gehouden en je vindt hier ook een ‘Wall of Fame’. Met deze route kom je verder langs plaatsen als NEMO, het scheepvaartmuseum en het tropenmuseum. Om je dorst te lessen zou je kunnen aanleggen bij Brouwerij ‘t IJ, waar je kunt genieten van verschillende speciaalbieren. Wil je gezellig een dagje met een groep weg? Dan is het varen in een sloep in Amsterdam echt iets voor jou.

Plantageroute varen in Amsterdam langs de Hortus Botanicus.
Tijdens de plantageroute moet je zeker aanleggen bij de Hortus Botanicus. Foto door: Marek Minor.

Culinaire route

Deze route combineert het beste van twee werelden met elkaar. Je kunt heerlijk genieten van een tocht op het water en af en toe aanleggen voor een hapje en een drankje bij de beste culinaire plaatsen van Amsterdam! Het is zelfs mogelijk om jezelf te laten bedienen aan boord. Voor lunch kun je terecht bij de bakker langs de route, waar je heerlijke broodjes kunt halen. Zo kun je aanmeren bij Loetje aan ‘t IJ en je tanden zetten in een van de biefstukken waar deze restaurantketen bekend om staat. Een andere leuke plek is de Pollux Pacific. Ooit was dit een opleidingsschip voor de koopvaardij, maar nu kun je heerlijk eten aan boord van de driemaster. Er zijn voldoende restaurants en cafés die je kunt bezoeken langs deze vaarroute.

VaarWater App

Op zoek naar routekaarten van Amsterdam? VaarWater is een app van de gemeente Amsterdam waarmee je de stad op het water kunt ontdekken. Je vindt in deze app routekaarten van de genoemde routes, maar er zijn er nog meer! Download de gratis app om routes te vinden.

Staande Mast Route

De Staande Mast Route is een ander soort route. Deze route loopt door heel Nederland en is geschikt voor zeilboten met een masthoogte van meer dan 6 meter en een diepgang van maximaal 2,5 meter. Wanneer je gemiddeld 9 kilometer per uur vaart is de volledige route af te leggen binnen 24 uur. De route loopt ook door Amsterdam, maar schepen met een mast langer dan 6 meter mogen alleen ‘s nachts door Amsterdam varen. Je volgt vanaf IJ het Westerkanaal, de Singelgracht, de Kattensloot, de Kostverlorenvaart en de Schinkel naar het Nieuwe Meer. Je kunt de route natuurlijk ook andersom afleggen. Ben je een echte zeilfanaat en zou je deze route weleens willen afleggen? Je vindt overal in Nederland zeilboten bij Nautal.

Bootje varen over het Amsterdamse IJ.
Vanaf het Amsterdamse IJ kun je de prachtige Amsterdamse Skyline zien. Foto door: Max van den Oetelaar.

Regels op het water

Om het bootje varen in Amsterdam voor iedereen leuk te houden heeft de gemeente Amsterdam enkele regels ingesteld voor varen en afmeren waar je rekening mee moet houden wanneer je een vaartocht gaan doen. De belangrijkste zijn dat je niet harder dan 6 kilometer per uur mag varen (uitgezonderd enkele plekken), altijd rechts moet varen, voorrang moet geven aan langere boten wanneer je boot niet langer is dan 20 meter en geen alcohol moet drinken wanneer je de boot bestuurt. Houd er met afmeren rekening me dat je boten vastmaakt aan de daarvoor bestemde ringen op de kade en niet aan andere objecten zoals bomen of brugleuningen. Zorg er ook voor dat je geen geluidsoverlast veroorzaakt met te harde muziek. Op de website van de gemeente Amsterdam vind je meer informatie over regels die gelden op de Amsterdamse grachten.

Vaar je liever op een andere locatie? Huur boten over heel de wereld bij Nautal. Of bekijk ons blog over de mooiste plekjes om te zeilen in Nederland.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *