buitenboordmotor binnenbootmotor brandstofverbruik snelheid motorboot

Brandstof van een (motor)boot; verbruik buitenboordmotor en meer!

Varen met een motorboot is een geweldige ervaring. Je hebt de vrijheid om met hoge snelheden over het water heen te racen. Met weinig moeite kan je de mooiste plekken bezoeken terwijl je in jouw tempo een schitterend gebied verkent. Natuurlijk verbruikt de motor van de boot benzine of diesel om snelheid op te kunnen bouwen. Of je nu een motorboot huurt of zelf in het bezit bent van een motorboot, het is altijd fijn om te besparen op brandstofkosten. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op het brandstofverbruik, verbruik buitenboordmotor is bijvoorbeeld over het algemeen hoger dan een binnenboordmotor.

Naast het soort motor/boot zijn de kosten van de brandstof zijn erg afhankelijk van de gebruiker. Iemand die de hele dag op volle snelheid rond vaart gebruikt natuurlijk veel meer dan iemand die rustig ergens naartoe vaart en daar aan poosje voor anker gaat.

Hierdoor zijn deze kosten bijna nooit inbegrepen bij de huurprijs op de website, behalve als er in de beschrijving van de boot anders staat vermeld. Het is aan te raden om contact op te nemen met de eigenaar voor een schatting van de extra kosten bovenop de (huur)prijs.

Net zoals met een auto wordt over het algemeen de boot voorzien van een volle brandstoftank en moet deze ook met volle brandstoftank worden ingeleverd. De verhuurder kan je een locatie van een brandstofpomp in de haven of het dichtstbijzijnde tankstation vertellen.

Hieronder vind je informatie over waar de brandstofkosten afhankelijk van zijn, verschillen tussen gebruik buitenboordmotor en binnenboordmotor en tips over hoe je op een groenere en goedkopere manier kan varen door brandstof te besparen.

Factoren die invloed hebben op het gebruik buitenboordmotor of binnenboordmotor

 • De snelheid waarmee de boot vaart
 • Het weer; stroming & wind
 • De staat van de boot
 • Het motorvermogen
 • 2-takt of 4-takt motor
 • Het motormerk
 • Het brandstoftype (benzine of diesel)
verbruik buitenboordmotor vaarvakantie
Voorbeeld motorboot buitenboordmotor

Schatting van verbruik buitenboordmotor of binnenboordmotor

Het is lastig om een schatting te maken van het verbruik van een motorboot, de factoren hebben veel invloed op het verbruik. Er zijn vuistregels die kunnen worden gebruikt om een schatting te maken. Hoewel het voor een specifieke boot beter is om contact op te nemen met de eigenaar voor de beste schatting.

Buitenboordmotor

Voor een 4-takt buitenboordmotoren op benzine geldt dat het aantal liters per uur kan worden berekend door het vermogen te delen door drie. Dat geeft de vuistregel: Aantal liters per uur op vol vermogen = vermogen (in pk) / 3
Op 70% van het maximale vermogen wordt het aantal liters gehalveerd.

Binnenboordmotor

Voor een turbo-diesel binnenboordmotor geldt dat het aantal liters per uur kan worden berekend door het vermogen te delen door vijf. Dat geeft de vuistregel: Aantal liters per uur op vol vermogen = vermogen (in pk) / 5
Ook hierbij geldt dat op 70% van het maximale vermogen het aantal liters per uur wordt gehalveerd.


Verschil gebruik buitenboordmotor en binnenboordmotor

Buitenboordmotor

De buitenboordmotor is geplaatst aan de achterzijde van de boot en dient meestal naast voortstuwing ook als roer. Een aantal voordelen zijn:

 • De motor is over het algemeen goedkoper om aan te schaffen in verhouding tot de snelheid
 • Makkelijker in onderhoud, de motor kan omhoog worden gehaald en hierdoor kan de schroef schoon gehouden worden.
 • Lichter in verhouding tot snelheid
 • Stuurt gemakkelijk achteruit
 • Stuurt directer

Binnenboord motor

In tegenstelling tot de buitenboordmotor is de binnenboordmotor ingesloten in de romp van de boot en over het algemeen via een aandrijfas verbonden met een voortstuwingsschroef. Een aantal voordelen zijn:

 • Beter beschermd tegen diefstal en vandalisme
 • Minder kwetsbaar
 • Minder geluidsoverlast
 • Erg lage uitlaatgasemissie
 • Zuiniger in brandstofverbruik
 • De motor zit in de boot, hierdoor wordt het gezien als een geheel
binnenboordmotor brandstofverbruik motorboot
Voorbeeld motorboot binnenboordmotor

Verbruik buitenboordmotor/binnenboordmotor verminderen

Als je terwijl je vaart rekening houdt met je brandstof verbruik, is dat niet alleen een goede manier om geld te besparen. Groener varen zorgt er namelijk voor dat jouw vaarvakantie minder invloed heeft op het milieu. Natuurlijk is de motor van een boot niet zwaar vervuilend, maar vermindering van vervuiling is altijd belangrijk. Hier vind je onze tips om jouw brandstofverbruik te verminderen.

Laat de motor niet onnodig draaien

Een hele simpele oplossing om je brandstofverbruik te verminderen is door de motor uit te zetten als je een poosje niet aan het varen bent. Bijvoorbeeld als je aan het wachten bent bij een sluis of brug, even ergens aanmeert of van plan bent om de boot te verlaten.

Vaar met een constante snelheid

Als je met een constante snelheid vaart zal je merken dat je minder brandstof verbruikt dan als je telkens harder en daarna weer langzamer vaart.

Vaar niet met maximaal gas

Door op 70% van het maximale vermogen te varen, bespaar je vaak al de helft van het brandstofverbruik. Houd wel altijd rekening met de maximale snelheid van het gebied waarin je vaart.

Verminder het gewicht

Al het gewicht dat aan boord mee wordt genomen moet natuurlijk ook vooruit worden geduwd en heeft hierdoor invloed op het brandstofverbruik. Natuurlijk neem je al je favoriete spullen mee, maar laat overbodige spullen thuis. Het kan ook slim zijn om het gewicht te verdelen over de boot.

Geef slim gas

In plaats van in één keer vol gas te geven om weg te varen, kan je beter rustig en geleidelijk steeds meer gas geven om zo langzaam het toerental op te voeren.

Er is veel informatie over het verbruik buitenboordmotor en binnenboordmotor en hoe je je verbruik kan verminderen. Het blijft een schatting, aangezien er veel factoren zijn die invloed kunnen hebben op het verbruik. Als je een boot huurt is het natuurlijk het allerbelangrijkste dat je geniet van je heerlijke vaarvakantie. Wil je meer informatie over milieuvriendelijk varen? Lees dan onze blog met de beste tips.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *