Langs het Canal du Midi kom je prachtige natuur tegen.

Het Canal du Midi afvaren? Lees hier alles over het Canal du Midi!

Het Canal du Midi is een grote toeristische trekpleister. Het kanaal dat door Frankrijk stroomt heeft een prachtige omgeving, met historische stadjes, wijngaarden en prachtige waterkundige bouwwerken. Als je graag naar Frankrijk gaat, moet je deze plaats gewoon een keer gezien hebben! Hoe gaaf zou het zijn als je met de boot het Canal du Midi kon afvaren? Imposante bouwwerken, droomachtige natuur en pittoreske plaatsjes. Dat klinkt toch bijna te mooi om waar te zijn? Gelukkig kun je bij Nautal een boot huren op het Canal du Midi om deze droom te verwezenlijken! Binnen een paar klikken is je boot gereserveerd en dan hoef je alleen nog dit artikel te lezen om alles te weten te komen wat je moet weten voor een boottocht op het Canal du Midi! Lees snel verder!

Historie van het kanaal

Onder anderen de Romeinen en Leonardo da Vinci hadden al plannen gemaakt om een kanaal door Frankrijk te maken en op die manier de Middellandse Zee aan de Atlantische Oceaan te verbinden. Er werd echter steeds tegen het probleem aangelopen dat er een heuvel overwonnen moest worden en water stroomt natuurlijk niet omhoog. Er werden veel ideeën bedacht, maar ze bleken allemaal niet haalbaar. In de zeventiende eeuw nam de behoefte aan het kanaal steeds meer toe, om de lange en gevaarlijke route om het vijandige Spanje heen te vermijden. Uiteindelijk werd het kanaal aangelegd door Pierre-Paul Riquet tussen 1667 en 1680.

Het kanaal ligt tussen Toulouse en Sète bij de Middellandse Zee. Er werkten in totaal wel 12.000 arbeiders aan het kanaal en het kanaal is wel 250 km lang. Om het kanaal van water te voorzien werd er een voedingskanaal van 30 kilometer lang aangelegd en het grootste stuwmeer ter wereld van die tijd werd aangelegd: Lac de Saint-Ferréol. Dit was nodig om alle sluizen van voldoende water te voorzien. Er zijn wel 86 sluizen in het Canal du Midi, waarvan de een nog indrukwekkender is dan de andere. Daarnaast zorgen tunnels en aquaducten ervoor dat je het Canal du Midi kunt afvaren. Tijdens hoogtijdagen werd er 100.000 ton aan goederen en een miljoen passagiers over het kanaal vervoerd. Later werd er een spoorlijn geopend en liep het vervoer over het water snel terug. Tegenwoordig wordt het kanaal alleen nog gebruikt voor toeristische doeleinden. Door alle bouwwerken als tunnels, bruggen en sluizen bij het Canal du Midi is het kanaal sinds 1996 UNESCO werelderfgoed.

Wanneer je besluit het Canal du Midi af te varen kun je beginnen in Toulouse.
Het Canal du Midi begint in Toulouse. Foto door: Việt Anh Nguyễn

Bezienswaardigheden bij het Canal du Midi

Er is veel te doen en te beleven langs het Canal du Midi. Er zijn steden, bouwwerken en er is natuurlijk prachtige natuur! 

Wat dacht je van de steden langs het kanaal? Het kanaal begint in Toulouse, dat ook een mooi vertrekpunt is wanneer je het Canal du Midi gaat afvaren. Een mooie stad met verschillende historische gebouwen zoals kerken. Voor echte historie moet je natuurlijk naar vestingstad Carcassonne. De geschiedenis van deze stad gaat terug tot in de oudheid, maar de meeste gebouwen die je er ziet dateren uit de middeleeuwen. De stad heeft 52 torens, 22 waterputten en 3 kilometer aan wallen. Wanneer je een bezoek brengt aan de stad moet je zeker gaan kijken bij de Cité, waar ook chateau Comtal in ligt. Ga ook eens kijken bij een van de kerken, waarvan de Saint-Nazare Basiliek de belangrijkste is.

Carcassonne is een prachtige middeleeuwse stad.
Carcassonne is een prachtige stad aan het Canal du Midi. Foto door: Alain Bonnardeaux.

Een andere stad die je zeker moet bezoeken is Narbonne, een prachtige stad aan de Middellandse Zee. In het Middeleeuwse stadje Béziers kun je prachtige historische architectuur bekijken. Argens-Minervois is een pittoresk middeleeuws dorpje dat op een idyllische plaats aan het kanaal ligt. Echt een aanrader om hierlangs te varen! Bij Colombiers vind je het Gallische oppidum van Ensérune. Om deze plaats te bereiken moet je een kleine klim maken, maar het panorama dat je dan te zien krijgt is prachtig. Je vindt er bovendien archeologische opgravingen van een oude Gallische stad en je hebt er bovendien uitzicht op de oude vijver van Montady. Dit zijn de overblijfselen van een oude manier om moerasgebied droog te leggen, met radiale sloten naar een vijver in het midden.

Naast de steden zijn ook de bouwwerken waar het Canal du Midi zo beroemd om is geworden het bezoeken waard. Van al de sluizen in het Canal du Midi mag je de sluizen van Fonsérannes zeker niet overslaan. Deze ´water-trap´ bestaat uit 9 deuren en 8 bassins. Écluses du Fresquel is ook een noemenswaardige sluis vlakbij Carcassonne. Er zijn 53 aquaducten in het Canal du Midi. Dit zijn eigenlijk bruggen over land of een ander water waar je overheen kunt varen. De kanaalbrug over de Orb is het meest bijzonder, omdat het 240 meter lang, 28 meter breed en 12 meter hoog is. Het aquaduct zorgt ervoor dat je de rivier de Orb (waarvan de waterhoogte erg grillig is) over kunt steken. Vanaf het aquaduct heb je een prachtig uitzicht op Béziers.

Je komt de mooiste bouwwerken tegen op het Canal du Midi.
Je komt de mooiste bouwwerken tegen op het Canal du Midi. Foto door: Gaspard Delaruelle.

Het Canal du Midi loopt bovendien door een van de vele wijnregio’s in Frankrijk. Overal om je heen kun je wijngaarden zien en natuurlijk kun je ook even aanleggen voor een wijnproeverij. Liefhebbers van gastronomie kunnen hun hart ophalen tijdens een cruise door deze regio. Inderdaad, door een boot te huren in Castelnaudary kun je de beroemde cassoulet ontdekken. Andere heerlijke gerechten zoals Béziers-knoflooksoep of Sète-bouillabaisse moeten ook zeker op het menu staan. Het is ook zeker een aanrader om de fietsen mee te nemen aan boord, zodat je een rondje in de omgeving kunt fietsen.

Varen op het Canal du Midi

Al warm geworden voor een vaartocht op het Canal du Midi? We hebben nog een aantal praktische tips voordat je besluit tot het huren van een boot op het Canal du Midi. Allereerst met betrekking tot de opstapplaats. Bij Nautal zijn er namelijk veel plaatsen aan het Canal du Midi waar je met je vaartocht kunt beginnen. We hebben de populairste plaatsen voor je op een rijtje gezet.

  • Colombiers is een dorpje dichtbij Béziers. Hier bevindt je jezelf dus aan het begin van het kanaal aan de kant van de Middellandse Zee. Je vindt er prachtige natuur en dus het étang de Montady en het oppidum van Ensérune.
  • Le Somail ligt tussen Béziers en Carcasonne in en is een echt pittoresk plaatsje om het Canal du Midi heen.
  • In Carcassonne kun je ook boten huren. Dit is natuurlijk de perfecte plaats om op te stappen en te beginnen aan je boottocht over het Canal du Midi!
  • Narbonne ligt dicht bij de Middellandse zee en het Canal de la Robine stroomt door het dorpje heen. Via een netwerk aan kanalen kun je verschillende andere kanalen bereiken via hier.
Vanaf het Canal du Midi heb je een prachtig uitzicht op Carcassonne.
Vanaf het Canal du Midi heb je een prachtig uitzicht op Carcassonne. Foto door: Hugo Margolles.

Ten tweede iets over het vaarbewijs. Om te kunnen varen op het Canal du Midi heb je namelijk een vaarbewijs nodig. Wanneer je niet de zee opgaat heb je genoeg aan het ICC for inland waters. Als je geen vaarbewijs hebt kun je natuurlijk altijd een boot inclusief schipper huren! Met een schipper aan boord hoef je jezelf geen zorgen te maken over het varen en kun je ultiem ontspannen tijdens je vaarvakantie met bijvoorbeeld je vrienden of familie. Lees meer over de regels van het vaarbewijs in Frankrijk. Als je liever zelf wilt varen op het Canal du Midi kun je een boot zonder vaarbewijs huren in Frankrijk.

Als laatst de afmetingen van de boten. Sommige boten die te huur zijn op het Canal du Midi zijn erg groot. Het kan dus op sommige plaatsen krap zijn. Als je zeker wilt weten of je huurboot het Canal du Midi kan afvaren kun je het altijd aan de booteigenaar vragen.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *