canal du midi

Canal du Midi kaart; de route voor jouw bootvakantie

Gelegen in Frankrijk vind je het 250 kilometer lange Canal du Midi. Dit kanaal is vroeger door men gecreëerd om een verbinding te leggen tussen Toulouse en de Middellandse Zee. Tegenwoordig is het een geweldig rustgevend gebied voor een vakantie op het water. Wij hebben een Canal du Midi kaart voor je gemaakt zodat jij alle mooie plekjes van dit kanaal kan verkennen.

Bij het huren van een boot op Canal du Midi is het belangrijk dat de boot binnen bepaalde maten past, anders wordt het mogelijk erg krap op het water. Hou de volgende maten aan als vuistregel:

  • Hoogte: maximaal 3,30 meter.
  • Breedte: tussen de 3 en 4 meter.
  • Lengte: langer dan 9 meter maar korter dan 15 meter.
  • Diepte: maximaal ongeveer 1 meter.

Het is altijd slim om bij twijfel de mogelijkheden na te vragen bij de booteigenaar. Ook staan wij van Nautal altijd klaar om mogelijke vragen te beantwoorden. Wij wensen je in ieder geval een geweldige vaarvakantie toe!

Canal du Midi kaart:

route canal du midi kaart
Canal du Midi kaart: klik hier voor de link naar de interactieve route

Toulouse

Het begin- (of eind-) punt van jouw bootreis kan zijn in Toulouse. Als je op de Canal du Midi kaart kijkt, zul je zien dat het mogelijk is beide richtingen op te varen. De kleurrijke stad Toulouse is er in ieder geval eentje die je niet wilt missen. De bijnaam van deze stad, La Ville Rose, is niet zomaar; overal vindt je indrukwekkende roze gebouwen. Breng zeker een bezoekje aan Le Capitole, een emblematisch gebouw. Sinds de achttiende eeuw vind je in dit gebouw het stadshuis en het Théâtre du Capitole. Daarnaast raden we je ook aan om een kijkje te nemen bij de basiliek van Saint-Sernin, het Jacobijnenklooster, het Hôtel d’Assézat en natuurlijk; Canal du Midi die door de stad te vinden is.

Castelnaudary

Als je bent begonnen met je reis met de Canal du Midi kaart, zal je al snel Castelnaudary tegenkomen. Dit is een belangrijke haven aan de Canal du Midi in het gebied Aude, je zal hier ook veel boten aangemeerd zien en kan vanaf hier een boot huren. Verken ook eens het centrum van Castelnaudary! Ga op avontuur in deze oude stad en ontdek de marktplaats, het plein, winkels en cafés en de kerk van Saint-Michel, gebouwd in de 13e eeuw.

Carcassonne

Misschien denk je gelijk aan het fantastische gelijknamige bordspel, maar dit is ook een echte stad. Carcassonne is zelfs één van de drukbezochtste steden van Frankrijk. Sinds 1997 is de vesting Carcassonne op de Werelderfgoedlijst van UNESCO te vinden, als de grootste compleet ommuurde vestiging. De indrukwekkende muren, torens en uitzichtpunten maken het zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen.

Répudre Aquaduct

Als je Carcassonne uitgevaard bent kom je vanzelf het Répudre Aquaduct tegen. Dit is het eerst gebouwde aquaduct van de vele aquaducten te vinden rond het Canal du Midi. Een aquaduct is vergelijkbaar met een viaduct, een soort brug die over een gebied is geplaatst om het water over dit gebied heen te leiden. In dit geval is er dus een rivier over een rivier geplaatst, wat een bijzonder beeld geeft.

Trèbes

Een mooi stadje om tijdens je reis aan te meren is Trèbes. Als je ervoor hebt gekozen om meerdere dagen te genieten van Canal du Midi, is het verstandig om een motorjacht te huren. Met één of meerdere slaapkamers is dit een ideaal verblijf op het water. Trèbes is een mogelijke locatie om gedurende de nacht aan te meren, hier vind je een jachthaven waar dit al voor 20 euro per nacht kan.

Je hebt hierdoor de mogelijkheid om het dorpje te verkennen of te genieten van de waterkant door bijvoorbeeld te gaan vissen. In de omgeving vind je een kerk, een jam en olijfolie proeverij en een overdekt zwembad. In de zomer zijn er speurtochten voor kinderen. Als je op zoek bent naar wat beweging zijn er genoeg mooie wandelingen en de mogelijkheid om fietsen te huren.

Argens-Minervois

Een andere mooie plek om een dagje op avontuur te gaan is in het Argens-Minervois gebied. Hier vind je een kleine haven (Port d’Argens-Minervois) en vanaf hier kan je naar verschillende mooie plekken. Er is onder andere een grote visvijver te vinden, ideaal voor heerlijke wandelingen, vissen of een picknick terwijl je kan genieten van de mooie natuur.

Le Somail

Dit kleine schattige dorpje is ook mooi om doorheen te varen of te bezoeken. Er zijn verschillende gebouwen te vinden die een bezoekje waard zijn, maar vooral de kapel (gebouwd tussen 1672 en 1693) en de stenen brug verwerkt in een halfronde boog. Het is zelfs mogelijk om onder deze brug door te varen, leuke plek voor een fotomoment!

Capestang

Een historisch monument dat je niet wilt missen is de Collegiale Kerk Saint-Étienne, ook wel een prachtig voorbeeld van Zuid-Franse gotiek. Daarnaast vind je in dit stadje ook het grote kasteel dat vroeger de tweede verblijfplaats was van de aartsbisschoppen van Narbonne. Je kan hier mooie muurschilderingen, een prachtige ceremoniële zaal en een bijzonder beschilderd plafond vinden.

Les 9 Écluses de Fonseranes

Een bijzonder onderdeel van je vaarvakantie over Canal du Midi is gegarandeerd les 9 Écluses de Fonseranes (de 9 sluizen van Fonseranes). De sluizen zijn aan elkaar verbonden door middel van een ‘trap’ en hebben een totaal hoogteverschil van 21,50m.

Béziers

Als je vanaf Toulouse met de Canal du Midi kaart het hele kanaal hebt afgevaren, kom je uiteindelijk bij één van de laatste stadjes; Béziers. Dit schitterende stadje heeft een Kathedraal (Saint-Nazare) die al vanuit de verte kan worden bewonderd. Als je de klim naar boven maakt, kun je daar genieten van het uitzicht en één van de gezellige terrassen. Ook de oude brug Pont Vieux is een plaatje om te zien.

Dat was de route over het schitterende Canal du Midi, we hopen dat je een fijne reis hebt! Frankrijk heeft nog veel meer mooie plekken zoals Canal du Midi, een boot huren in Frankrijk is daarom altijd een goede optie. Op zoek naar een ander mooi vakantieland? Lees onze blog over verrassende bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *