Fjorden in Loen, Noorwegen.

Varen door de mooiste fjorden van Noorwegen

Wist je dat Noorwegen een fantastische locatie is om een vaartocht te maken? Het land staat bekend om de prachtige fjorden, waar je prachtige natuur vindt. De fjorden maken Noorwegen tot een geweldige attractie. Bij Nautal kun je een boot huren in Noorwegen om al dit natuurschoon zelf te ontdekken. We vertellen je graag over de mooiste plekken om te varen in de fjorden van Noorwegen. Lees snel verder!

Wat zijn fjorden?

Iedereen heeft weleens van fjorden gehoord, maar om even het geheugen op te frissen hebben we de betekenis opgezocht. Fjord komt van het Oudnoorse fjörðr, dat ‘doorgang’ betekent. Fjorden zijn inhammen in de kust, die in Scandinavië vaak heuvelachtig is. Langs het fjord zijn steile bergen, die onder water vaak doorgaan. Fjorden zijn ontstaan door gletsjers die U-vormige dalen hebben uitgeschuurd tijdens de ijstijden. Aan het einde van de fjorden ligt een soort drempel, die is ontstaan door sediment dat vooruit is geduwd door het ijs. Door deze drempel is het water vaak rustig om op te varen in een fjord.

Fjorden in Noorwegen
In fjorden vind je prachtige natuur. Foto door: Jay Mantri

Fjorden in Noorwegen

In Noorwegen vind je fascinerende fjorden, met veel zijtakken, die soms zelfs nog indrukwekkender zijn dan het belangrijkste fjord. Het zijn heuse doolhoven, dus soms kan een bezoek verwarrend zijn. Met de juiste kaarten en technologie is het echter geen probleem om erdoorheen te varen. Je kunt natuurlijk ook een boot met schipper huren in Noorwegen. Een schipper brengt je naar de mooiste plekken, terwijl je zelf al je aandacht kunt richten op het bewonderen van het fascinerende natuurschoon.

Boot vaart door het Geirangerfjord in Noorwegen.
Het Geirangerfjord wordt gezien als het mooiste fjord van Noorwegen. Foto door: James Rathmell.

Het Geirangerfjord wordt gezien als het mooiste fjord van Noorwegen. Niet voor niets staat het fjord ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het fjord ligt in het noorden van Noorwegen. Je vindt er prachtige watervallen, besneeuwde bergtoppen en diepblauw water. Bekende watervallen zijn de zeven zusters, de vrijer, Brudesløret en de bruidssluier.

Waterval in het Geirangerfjord.
In het Geirangerfjord vind je indrukwekkende watervallen. Foto door: Annika Ashley.

Het Sognefjord is het langste fjord van Noorwegen. Het water strekt zich ruim 204 kilometer uit in het Noorse landschap. Bovendien is dit fjord ook het diepste fjord van Noorwegen. Het diepste punt van het fjord ligt namelijk op wel 1308 meter diepte onder de zeespiegel en de bergen rond het fjord steken tot wel 1700 meter boven het water uit. Vanaf het water is dit een fascinerend beeld.

Een aftakking van het Sognefjord is het Nærøyfjord. Dit fjord staat ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Je vindt er watervallen en besneeuwde bergtoppen, maar ook pittoreske boerderijtjes. Een andere aftakking van dit fjord is het Aurlandsfjord, waar het prachtige dorpje Flåm zich aan bevindt.

Boerderijen aan het Nærøyfjord.
Aan het Nærøyfjord vind je pittoreske boerderijen. Foto door: Meriç Dağlı.

Het Lysefjord is ook de moeite waard om te bezoeken. Dit Noorse fjord staat vooral bekend om de uitzichtpunten die beklommen kunnen worden. Zo vind je er de Preikestolen en de Kjerag. Het fjord ligt dicht bij de Noorse stad Stavanger.

Het Hardangerfjord is het op een na langste fjord van Noorwegen. Het fjord loopt vanaf de Atlantische Oceaan diep het land in tot aan het bergplateau Hardangervidda. Het fjord staat bekend in Noorwegen vanwege de heuvelruggen waar in de lente overal waar je kijkt appelbloesem te zien is. Het biedt een prachtig uitzicht vanaf het water.

Waar kun je een boot huren in Noorwegen?

Er zijn verschillende plaatsen waar je bij Nautal boten kunt huren in Noorwegen. Een prachtige plek is Tromsø in het noorden van Noorwegen. De stad staat ook wel bekend als de hoofdstad van de noordpool. De plaats staat bekend om de fenomenen die zich voordoen als het noorderlicht en de middernachtzon. Ook kun je er met een beetje geluk walvissen spotten. Hier vind je ook het Lyngenfjord, waarvan de fascinerende bergen wel 1833 meter hoog zijn.

Noorderlicht in Tromsø in het noorden van Noorwegen
In Tromsø kun je het noorderlicht zien. Foto door: Bjørn Are With Andreassen.

Je kunt ook boten huren op de eilandgroep Lofoten. De natuur is hier werkelijk waar spectaculair. Het is niet voor niets een populaire toeristische bestemming. Je vindt hier ook het nationaal park Lofotodden, dat zeker de moeite waard is. Bij Nautal kun je ook boten huren op Spitsbergen, een andere eilandgroep dat ten noorden van Noorwegen ligt. Je kunt er ook prachtig varen met de boot, maar het is er wel koud. In de winter is de temperatuur gemiddeld -14 graden Celsius en in de zomermaanden is de temperatuur 6 graden Celsius.

Huizen in Lofoten.
In Lofoten kun je ook boten huren bij Nautal. Foto door: Johny Goerend.

Een andere plaats waar je boten kunt huren in Noorwegen is Asker. Een dorp dat vlak bij Oslo ligt in het zuiden van Noorwegen. Hier ben je het dichtst bij de bewoonde wereld en je kunt er toch van de prachtige natuur genieten. Nationaal park Færder ligt in het Oslofjord, met talloze kleine eilandjes.

Water bij Asker, vlakbij Oslo in.
Asker ligt dicht bij Oslo en is een mooie plek om te gaan varen. Foto door: Stephen Mayes.

Met welke boot varen in de fjorden van Noorwegen?

Als je een fanatieke zeiler bent, is Noorwegen een plek waar je echt een keer gezeild moet hebben. Gelukkig zijn er voldoende zeilboten beschikbaar in Noorwegen. Wil je het een keer anders aanpakken? Wat dacht je ervan om een catamaran te huren in Noorwegen? Op deze boten is extra veel ruimte voor luxe en comfort. Lees meer over catamarans in ons blog. Er zijn natuurlijk ook motorjachten beschikbaar in Noorwegen, om een onvergetelijke vakantie op door te brengen.

Wanneer varen in de fjorden van Noorwegen?

Als je voor mooi weer gaat, kun je het beste gaan varen tussen mei en augustus in dit Scandinavische land. Toch zijn ook wintervakanties populair in Noorwegen. Voel je een met de historische Vikingen, terwijl je de ongerepte natuur overwint. Je kunt het hele jaar door boten huren in Noorwegen!

We hopen dat we jullie enthousiast hebben kunnen maken om een keer te gaan varen in Noorwegen. Kijk ook naar de mogelijkheden om een boot te huren in een van de andere Scandinavische landen, zoals Zweden en Finland.