Ligplaatsen in Kroatië - alle info

Alles over ligplaatsen in Kroatië

Ligplaatsen in Kroatië

Ligplaatsen voor uw boot in Kroatië

Kroatië wordt ieder jaar populairder, vanwege haar honderden eilanden en heerlijke water neemt de vraag naar charterboten toe. Voordat de vaarvakantie begint is het plannen van de route erg belangrijk. Een belangrijk punt van de planning is, wanneer en hoe vaak een ligplaats nodig is. Vragen die men zichzelf moet stellen: Hoeveel water zit er in de tank? Waar zou de bemanning eventueel aan wal willen gaan voor een excursie? Hoe groot is de koelkast, wanneer moeten er weer verse producten gekocht worden? Zijn er passende, goed beschermde baaien waar ik kan afmeren, zodat een haven kan worden vermeden? Deze post behandelt alle informatie over ligplaatsen in Kroatië.

In Kroatië liggen er langs de kust ongeveer 45 jachthavens, waarvan 21 jachthavens tot de ACI Marina keten behoren. Vooral noordelijk aan de Adriatische Zee is het erg druk in het hoogseizoen, doordat veel Italianen hier hun vakantie doorbrengen. Ook ten zuiden van Split en Hvar kan het leiden tot knelpunten. De grootste marina is gelegen in Punat met 800 ligplaatsen, en biedt plaats aan boten tot 45 meter.

Ligplaatsen in Kroatië - alle info

Punat – de grootste marina in Kroatië

Beschikbaarheid van ligplaatsen

Op dit moment zijn er, met inbegrip van ankerplaatsen en droge ligplaatsen, ongeveer 17.500 ligplaatsen langs de Kroatische kust. In het laagseizoen zijn er voldoende ligplaatsen om de vraag te voldoen. Wie in juli of augustus een ligplaats wil beveiligen, moet vroeg in de middag in de marina arriveren of van te voren online reserveren. Voor reserveringen bij ACI Marinas adviseren wij de ACI Marina website en voor alle andere ligplaatsen Portbooker.

Kroatië heeft grote plannen om meer ligplaatsen te creëren. In totaal zal er tussen 2014 en 2020 1,6 miljard euro geïnvesteerd worden in de toeristische infrastructuur van Kroatië. Volgens de regering is de strategie om in 2018 meer dan 15.000 nieuwe ligplaatsen te hebben gecreeërd in 15 bestemmingen langs de Adriatische Zee. Dit betekent een verdubbeling van ligplaatsen in slechts 4 jaar.

Ligplaatsen in Kroatië - alle info

Wie een beschutte ankerplaats in een baai vindt kan heerlijk ontspannen.

Wat kost een ligplaats in Kroatië

De exacte prijs voor een ligplaats is afhankelijk van verschillende factoren, de prijzen zijn in de afgelopen jaren voortdurend gestegen. De 3 belangrijkste factoren zijn: de grootte van de boot en het model (catamarans kosten bijvoorbeeld meer dan zeilboten met de zelfde lengte), het seizoen (in het hoogseizoen is het aanzienlijk duurder) en de grootte van de vraag naar de jachthaven. De ADAC onderzoek uit 2010 liet zien dat de gemiddelde prijzen voor ligplaatsen in Kroatië de hoogste van Europa zijn. Voor een 11m lange boot moet men bereid zijn ongeveer 50-90 euro per dag te betalen. De prijsklasse is veel kleiner dan in de meeste andere landen. De reden hiervoor is dat alle bestemmingen aan de kust van Kroatië relatief even populair zijn. Zo zult u waarschijnlijk geen koopjes vinden, maar ook geen absolute woekerprijzen.

Wij adviseren ieder om de reis van te voren intensief in te plannen. Kijk voor alle havengelden en andere diensten van de jachthavens op het internet. De ligplaats in de haven van vertrek is meestal op zijn minst op de dag van check-in en check-out bij de prijs inbegrepen, ankerplaatsen in baaien kosten ongeveer 10-20 euro per dag.

Ligplaatsen in Kroatië - alle info

Geweldig uitzicht over de haven van Vrsar

Wat kosten ankerplaatsen in baaien?

Het Kroatische ministerie van Maritieme Zaken heeft alle kosten van boei velden gepubliceerd in een lijst. De lijst kan worden gedownload als een PDF / Excel-document, hierin staan alle baaien waar men voor moet betalen. In dit document staat dat alle boeien die niet zijn opgenomen gratis zijn. Toch zijn er kleine baaien waar de gemeentes zelf kunnen verzamelen, de prijzen hiervoor zijn lager dan de vermelde boeien.

Hoe organiseert u normaal gesproken uw ligplaats in Kroatië? Reserveert u van tevoren of plant u spontaan? We kijken uit naar uw reacties.