varen loosdrechtse plassen woonboot

Varen Loosdrechtse Plassen; de mooiste route & tips!

Ons eigen land is een prachtige bestemming om te gaan varen. Er zijn verschillende mooie locaties, maar één van de mooiste vaargebieden is toch wel het natuurgebied de Loosdrechtse Plassen. Varen in de Loosdrechtse Plassen is een geweldige ervaring. Huur een boot en ga op avontuur in het schitterende natuurgebied, vol met allerlei soorten planten en vogels. Daarnaast, vind je op rust en stilte op de meren, kan je je volledig afsluiten van het dagelijks leven en echt genieten van de Nederlandse landschappen.

Op de Loosdrechtse Plassen kan je alle kanten op varen. Verschillende rivieren en kanalen verbinden de Plassen met andere gebieden in de omgeving. Zo zijn er zowel op als om de Loosdrechtse Plassen geweldige mogelijkheden om op avontuur te gaan.

Wij hebben een route met informatie over varen in Loosdrechtse Plassen en de verschillende rivieren, kanalen, eilanden, sluizen en bruggen voor je opgesteld zodat jij de mooiste stukjes van dit schitterende gebied kan ontdekken.

Klik hier om de interactieve kaart te bekijken

Start van de route: varen Loosdrechtse Plassen

Vinkeveense Plassen

Onze route begint op de Vinkeveense Plassen, op de website van Nautal zijn vele beschikbare boten voor verhuur te vinden op dit meer. Mocht je niet starten vanaf de Vinkeveense Plassen, dan is alsnog een mooi gebied om te verkennen wanneer je tijd over hebt.

Demmerikse brug en sluis

Als je vanaf de Vinkeveense Plassen richting de Loosdrechtse Plassen wilt varen kom je langs de Demmerikse brug en sluis. De brug is de doorgang onder de N201, de provinciale weg die door de Vinkeveense Plassen gaat. Wanneer de brug gesloten is, heeft hij een doorvaarhoogte van 2.8 meter. De Demmerikse sluis is gelegen in het gedeelte dat de Vinkeveense Plassen met de Loosdrechtse Plassen verbind. Deze sluis heeft dezelfde openingstijden als de brug. De toelaatbare diepte van deze sluis is 1.80 meter.

Als je de Demmerikse sluis gepasseerd bent, kom je vanzelf op rivier de Angstel. Deze rivier komt uit op het Amsterdam-Rijnkanaal. Vanaf hier moet je het Amsterdam-Rijnkanaal oversteken naar de Nieuwe-Wetering.

Fort Nieuwersluis

Daarna passeer je een uniek stukje UNESCO-werelderfgoed; het Fort Nieuwersluis. Deze bijzondere plek maakte vroeger deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, die in de 19e eeuw de steden in Utrecht en Holland beschermde. Tegenwoordig kun je hier veel leren over de historie, cultuur en natuur in de omgeving.

Vanaf hier vaar je door de Weteringsbrug rivier De Vecht op. Hier kan je zelf kiezen of je in noordelijke of zuidelijke richting naar de Loosdrechtse Plassen wil varen, met deze route gaan we de Loosdrechtse Plassen op via de zuidelijke richting.

Weersluis

Door in de zuidelijke richting te varen kom je bij de Weersluis terecht, de laatste sluis tussen jou en de Loosdrechtse Plassen. Als je hier doorheen vaart, kom je op de rivier de Drecht terecht, vanaf hier vaar je zo de Loosdrechtse Plassen op.

De Kievitsbuurt

Het eerste gebied waar je via deze route in vaart is de Kievitsbuurt. Dit gebied bestaat uit twee grote legakkergebieden. Legakkergebieden zijn meestal lange smalle stroken die vroeger aangelegd waren om uitgebaggerd veen op te drogen om er uiteindelijk turf van te maken. Tegenwoordig staan er veel recreatiewoningen in dit gebied dat omringd is door water. Hierdoor is het een uniek gebied met een bijzondere omgeving om door heen te varen.

De eilanden in de Loosdrechtse Plassen

In de Loosdrechtse Plassen zijn vijf leuke recreatie-eilandjes te vinden waar je kan aanmeren. De eilanden zijn de ideale plek om te genieten van rust en stilte samen met jouw favoriete gezelschap. Meer aan voor een picknick of geniet meerdere dagen van de eilandjes. Lees rustig een boek terwijl de kinderen zich vermaken op de speel- en ligweiden, het strand of de speelvoorzieningen. Op elk eiland vind je bossages, speel- en ligweiden en afvalcontainers. Hieronder zie je een overzicht van welke faciliteiten je nog meer kan vinden op welk eiland.

EilandAantal ligplaatsenOppervlakteExtra voorzieningen
Markus Pos321.75 haSpeelvoorzieningen, Sanitair, Paalkamperen en Strand
Meent971.1 haSpeelvoorzieningen, Sanitair, Kiosk, Paalkamperen en Strand
Geitekaai300.95 ha
Weer521 ha
Bijltje60.46 ha
Informatie over de eilanden in de Loosdrechtse Plassen.

De Strook

Aan de zuidzijde van de Loosdrechtse Plassen vind je de Strook. Naast de eilandjes is dit ook een leuk recreatiegebied om voor een poosje aan te meren. In de zomer is het gebied toegankelijk van 07.00 uur tot 22.00 uur. Er zijn verschillende faciliteiten zoals een strand, lig- en speelweide, speelvoorzieningen, picknicktafels, aanlegplaatsen, sanitair en een horeca gelegenheid aanwezig.

Mijndense Sluis

Om de Loosdrechtse Plassen via een andere route te verlaten of te betreden vanaf de Vinkeveense Plassen kan je via de Mijndense Sluis gaan.

Varen Loosdrechtse Plassen: belangrijke informatie

Als je een woonboot huurt op de Loosdrechtse Plassen, kan je met je boot tot wel drie dagen achter elkaar af meren bij een van de aanlegplaatsen in de Loosdrechtse Plassen. Mocht je langer dan drie dagen opeenvolgend ergens aan willen meren, maak dan gebruik van ‘één van de vele jachthavens in het gebied.

Leg niet aan bij zwemstrandjes of oevers met natuurlijke begroeiing, er zijn genoeg aanlegplaatsen beschikbaar om dit mooie gebied niet te vervuilen of te beschadigen.

Honden moeten worden aangelijnd op de eilanden.

Er zijn een aantal gebieden van de Loosdrechtse Plassen beperkt toegankelijk:

  • Het oostelijke Vuntusgebied (alleen toegankelijk via de Vuntus-route voor kano’s en roeiboten);
  • De Ster (deels toegankelijk voor niet-gemotoriseerde vaartuigen);
  • Zuidelijke Kievitsbuurt (toegankelijk voor niet-gemotoriseerde vaartuigen).

We wensen je een hele fijne vaarvakantie toe op de Loosdrechtse Plassen! Meer informatie over de eerste keer een boot huren? Bekijk onze blog!

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *