Sloep varen? Alles wat je moet weten!

Als de zon weer begint te schijnen willen veel mensen graag zo veel mogelijk naar buiten. Eén van de beste manieren om te ontspannen en te genieten van het mooie weer is door te gaan varen met een sloep. Een sloep is een specifiek boottype dat ideaal is voor dagtochten met vrienden of familie. Sommige modellen bieden ook een uitstekende basis voor een vaarvakantie met het gezin. Bij Nautal kan je een sloep huren op verschillende locaties in Nederland. Maar wat is een sloep precies, waarom zou je een sloep kiezen en waar kan je het best gaan sloep varen?

Wat is een sloep?

Een sloep is een relatief kleine, open boot die ideaal is om een dagje mee het water op te gaan. Dit maakt de sloep in Nederland tot een erg populaire boot. Veel mensen kiezen er voor om een dag over een kanaal, rivier of natuurgebied te varen. Dit boottype staat vooral bekend om het stoere uiterlijk en de gebruiksvriendelijkheid. In het algemeen is een sloep gunstig geprijsd en kan deze veel mensen vervoeren. Sommigen tot wel 35 man!

Nederlandse sloep

Waarom een sloep?

Vanwege de gebruiksvriendelijkheid is een sloep ideaal om op een relaxte manier de wateren van Nederland te verkennen. Met een sloep varen is gemakkelijk omdat de sloep klein en wendbaar is. Hierdoor kan deze gemakkelijk door grachten en smalle kanalen. Als de sloep op volle kracht niet harder gaat dan 20 km/uur en de sloep niet langer is dan 15 meter, mag je hem zelfs zonder vaarbewijs besturen! Zo kan iedereen een dagje genieten van het water met vrienden of familie. Als je je geen zorgen wilt maken over het varen kan je er ook voor kiezen om een sloep met schipper te huren. Hij of zij kan jou en je gezelschap veilig naar de mooiste plekken in de omgeving varen.

Wat te doen aan boord van een sloep?

Een kort antwoord: ontspannen & genieten! Terwijl je rustig over het water vaart kan je de mooie natuur van een gebied of de indrukwekkende architectuur van een stad bewonderen. Neem een picknickmand en wat drankjes mee aan boord, zet een muziekje aan en praat gezellig bij met je collega’s, vrienden of familie. Je kan tijdens je tocht ook aanmeren bij een terrasje voor een kopje koffie of lunch.

sloep varen natuur

Op welke locatie met een sloep varen?

Nederland heeft ontzettend veel mooie vaargebieden, het wordt niet voor niks het waterland genoemd. Het Hollandse landschap kenmerkt zich daardoor ook aan de indrukwekkende kanalen, sloten, plassen, meren en rivieren. Met een sloep varen is de manier om ons land te verkennen vanaf een uniek perspectief. Kies jij ervoor om de drukke Hollandse steden vanaf het water te bekijken? Of geniet je van de stilte in de mooiste natuurgebieden die ons land te vinden zijn.

Amsterdam

Een stad die zeker de moeite waard is om met een sloep vanaf het water te verkennen is Amsterdam. Huur een sloep in Amsterdam en bekijk de Hollandse architectuur. De straten in worden vaak snel druk in Amsterdam, vooral als het zonnetje schijnt. Vanaf de boot kan je genieten van alle mooie dingen die de stad te bieden heeft, zonder door de drukte te lopen. Er zijn een aantal fantastische routes die je kan varen in Amsterdam zoals de Culinaire route, Plantage Route, Regenboogroute of architectuur route. Geniet samen met je vrienden of familie van een picknick of drankjes aan boord met een geweldig uitzicht op deze levendige stad.

Grachten van Amsterdam

Loosdrechtse Plassen

Als je op zoek bent naar een levendige plek met veel natuur moet je in de Loosdrechtse Plassen zijn. Gelegen in het ‘Groene Hart’ tussen Utrecht, Rotterdam en Amsterdam. Hier vind je de typisch Nederlandse landschappen. Huur een sloep in Loosdrecht en meer aan bij één van de vijf leuke recreatie-eilandjes in het midden van de Plassen. Geniet van de rust en stilte met een boek of picknick terwijl de kinderen spelen in de speelweides of op het aangelegde strandje. Meer lezen over deze mooie omgeving? Bekijk onze blog over de Loosdrechtse Plassen.

Friesland

Natuurlijk niet te missen in dit rijtje; Friesland, de provincie met ruim het grootse wateroppervlakte. In Friesland kan je overal heen varen, er zijn vele schitterende Friese meren, rivieren en kanalen die de steden met elkaar verbinden. Vaar bijvoorbeeld van Leeuwarden naar Dokkum en geniet van deze twee mooie steden en de natuur er tussen. Of huur een sloep in Drachten en geniet van de rust in Nationaal Park de Alde Feanen.

Als je gaat varen met een sloep is er in ieder geval genoeg te doen en te verkennen. Is dit de eerste keer dat je een boot huurt? Op onze blog met tips kan je alle informatie vinden die je nodig hebt. We wensen je in ieder geval een geweldige tijd aan boord toe!

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *