Varen op het Sneekermeer

Op zoek naar een vaarroute? Kies hier de vaarroute in Friesland die bij jou past!

Wanneer je een echte watersportliefhebber bent, maar ook wanneer je voor het eerst een boot gaat huren bij Nautal is het altijd leuk om een vaarroute af te leggen. Geen plaats leent zich hier beter voor dan Friesland. Deze provincie heeft namelijk zo’n goed waternetwerk dat je soms sneller over het water bent dan via de weg. Er zijn veel verschillende vaarroutes in Friesland. Sommige kun je binnen een dag afleggen en andere duren langer. Zo kun je bijvoorbeeld een vaarroute in Friesland voor 1 week doen. In dit artikel zetten we 6 vaarroutes in Friesland op een rijtje.

De turfroute

De turfroute is een vaarroute door Friesland over de vaarwegen die zijn aangelegd in de zestiende eeuw. Turfschippers konden over deze wateren hun turf naar het Westen vervoeren. Tijdens de turfroute kom je verhalen tegen over alles wat met die tijd te maken heeft. Van de rijke heren van stand tot de arme turfgravers. Je komt langs plaatsen als Oldeberkoop, Gorredijk, Appelscha en Heerenveen. Als je wilt kun je ook de grote turfroute varen. Hiermee kom je ook een stukje door Drenthe en Overijssel. De Turfroute bestaat uit drie losse kanalen waar je zelf naartoe kunt varen. Het gaat om de volgende drie kanalen:

  • De Opsterlandse Compagnonsvaart tussen Gorredijk en sluis III Oosterwolde.
  • De Appelschastervaart vanaf Oosterwolde via Appelscha naar de Drentse Hoofdvaart bij Smilde.
  • Het Tjongerkanaal van Heerenveen via sluis I en sluis II naar sluis III bij Oosterwolde
Als je de turfroute neemt kom je over de mooiste kanalen door Friesland.
Met de turfroute kom je over de mooiste kanalen van Friesland. Foto door: Pieter de Boer.

Je kunt er een ronde van maken door de hele vaarroute door Zuidoost Friesland te nemen. Je vaart dan de volgende route langs de Friese dorpjes:

Akkrum – Gorredijk – Donkerbroek – Oosterwolde – Mildam – Heerenveen – Akkrum.

Deze route is 105 kilometer en dat geldt als ongeveer 17 uur varen. Je zou de route dus in een paar dagen af kunnen leggen. Je kunt de route varen op een boot van maximaal 5 meter breed en met een maximale diepgang van 1,30 meter, behalve als je over het Polderhoofdkanaal komt. Hier kun je namelijk slechts met een diepgang van 1 meter 10 komen.

Woudaaproute

De Woudaaproute wordt gezien als een vaarroute door Friesland voor het hele gezin! De route start in Sneek, waar je een boot kunt huren bij Nautal en vervolgens ga je op weg naar Terherne. Dit dorp wordt ook wel het ‘Kameleondorp’ genoemd naar de bekende kinderboekenserie de Kameleon over Hielke en Sietse. De route is vernoemd naar de molen in het dorp (en het boek): de Woudaap. Er zijn verschillende activiteiten voor kinderen te beleven in het dorp.

Met de Woudaaproute vaar je door Sneek.
De Woudaaproute start in het prachtige Sneek. Foto door: Aline Dassel.

De route wordt vervolgd naar Langweer. Er is hier een prachtige haven met veel watersportfaciliteiten. Na Langweer gaat het verder naar Woudsend en Heeg. In deze plaatsen kun je aanleggen in het centrum om even rond te kijken of te genieten van een versnapering op een terrasje.

Op de terugweg naar Sneek kom je nog langs IJlst. Hier vind je ook weer genoeg om te doen. Wat dacht je van het Fries Scheepvaartmuseum, of het modelspoormuseum?

Aquaductenroute

Dat Nederland een geweldig waterbouwkundig land is wordt maar weer eens bewezen wanneer je deze vaarroute door Friesland aflegt. Deze route brengt je namelijk langs indrukwekkende aquaducten. Door de bouw van vijf aquaducten hoef je niet meer te wachten voor bruggen, want je vaart gewoon over de weg heen. 

De route begint in Stavoren. Vanaf hier vaar je richting de Galadammen, waar je het eerste aquaduct tegenkomt. Aan de ene kant is hier het Koudumerbos en aan de overkant is het meer de Morra. Er is dus veel natuur en daarom heeft het aquaduct speciale overgangen voor dieren.

De tocht gaat verder richting Sneek, maar eerst ga je over de Fluessen. Als je daarna richting Woudsend gaat kom je het Ie-aquaduct tegen. Leg ook eens aan in het dorp om de Friese sfeer te proeven! Vanaf de Fluessen kun je ook via Heeg varen. Voorbij Heeg kom je namelijk ook een aquaduct tegen die zeker de moeite waard is om te bekijken. Dit is het Jeltesleat-aquaduct bij Hommerts.

Als je bijna in Sneek bent zijn er ook nog twee aquaducten. Vanaf IJlst kom je over het imposante Geau-aquaduct en vanaf het Sneekermeer kom je over het Houkesloot aquaduct. Als je van water architectuur houdt is deze route zeker aan te raden!

Elfstedenroute

De elfstedenroute hoort natuurlijk geschaatst te worden, maar het is ook hartstikke leuk om hem met de boot af te leggen! Het leuke aan de route is dat het een vaarroute voor 1 week in Friesland is. Lees ons blog over de Elfstedenroute om meer te weten te komen. 

Vaarroute in Friesland door de stad

Wanneer je niet voor langer dan een dag wilt varen kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een vaarroute door een van de Friese steden te doen. Zo kun je leuke routes afleggen door bijvoorbeeld Leeuwarden, en rondom Dokkum. Leg ook zeker eens aan in deze steden om de bezienswaardigheden op te zoeken.

In Dokkum varen.
In Dokkum kun je een leuke vaarroute afleggen voor een dag. Foto door: Eva Schaap.

Staandemastroute

De Staandemastroute is eigenlijk een route van het noorden naar het zuiden van Nederland, maar je kunt er ook voor kiezen om alleen het gedeelte in Friesland te varen of te zeilen. Je hebt de route tussen Harlingen en Lauwersoog, maar ook de route tussen Dokkum en Terherne. Je kunt zelf kiezen welke route je wilt. Het voordeel is dat alle bruggen op deze route beweegbaar zijn en dat je hem dus af kunt leggen met een staande mast. Houd wel rekening met de bedieningstjiden van de brug.

Dit zijn slechts 6 leuke opties, maar de mogelijkheden in Friesland zijn eindeloos. Je kunt elke vaarroute kiezen die je wilt en daarmee je vaarvakantie ook zo lang maken als je wilt. Huur snel een boot in Friesland bij Nautal en ontdek Friesland vanaf het water!

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *