Boot op de Hollandse IJssel bij Oudewater

Vakantie houden op een varende woonboot in Nederland

In een eerder blog introduceerden we Frankrijk als een van de ideale landen om op vakantie te gaan met de woonboot. Een ander land waar de woonboot tot de populairste boten om te huren behoort, is ons eigen Nederland! Niet alleen omdat we graag in ons eigen land op vakantie gaan met de woonboot, maar ook omdat buitenlandse toeristen graag naar Nederland komen om het land te verkennen met de woonboot. Dat is natuurlijk niet voor niets. Je kunt overal in Nederland varende woonboten huren bij Nautal. Lees snel verder om meer te weten te komen over het huren van een woonboot in Nederland!

Welke varende woonboot kies jij?

In ons blog over het huren van een woonboot in Frankrijk vertelden we al over wat een woonboot is en welke verschillende types er zijn. In Frankrijk was de péniche het meest populair, maar in Nederland is dit toch iets anders. We zetten de soorten nog eens op een rijtje.

Bungalowboten (pontonboten) – de populairste woonboot in Nederland

Veel mensen denken bij de term varende woonboot waarschijnlijk aan de bungalowboot. Deze boten zien eruit als een drijvende bungalow, of chalet en hebben daardoor veel ruimte aan boord. Het voordeel van deze boot is verder dat ze gelijkvloers zijn, dus met een rolstoel kun je ook met deze boten op bootvakantie. Naast de slaapkamers, woonkamer, keuken en badkamer hebben deze boten vaak ook een terras aan boord, waar je heerlijk kunt ontspannen door een boekje te lezen of een hengeltje uit te werpen. Met lekker weer kun je natuurlijk ook een duik wagen.

Prijsklasse: 588 – 2.650 euro per week.

Péniche – bekend uit Frankrijk

De péniche kennen we uit Frankrijk, maar in Nederland zijn ze ook te huur. Officieel is een péniche een omgebouwd vrachtschip, maar er zijn er ook die vanaf het begin al als woonboot gemaakt zijn. Er is veel ruimte aan boord van de boten en je kunt er prima mee varen, bijvoorbeeld op de Loosdrechtse Plassen, waar veel van deze boten beschikbaar zijn.

Prijsklasse: 950 – 3.904 euro per week.

Péniche op de Loosdrechtse Plassen, met een familie met ouders en kinderen
De Péniche kennen we uit Frankrijk, maar is ook in Nederland te vinden.

Kajuitboten – lekker knus

Iedereen kent de kajuitboot wel. In de boeg van deze boot bevindt zich een kajuit, met een kleine keuken, badkamer en slaapgedeelte. Het achterste gedeelte is een terras dat vaak met een tent kan worden afgesloten, zodat je er bij minder goed weer nog steeds lekker kunt zitten. De boten zijn iets kleiner dan de andere types en daarom meer geschikt voor koppels of kleinere gezinnen. Bovendien gebruiken de boten minder brandstof en kunnen ze makkelijk door alle sluizen en onder veel bruggen door varen.

Prijsklasse: 500 – 2.000 euro per week.

Kajuitboot met familie op het water in Sneek, Friesland.
De kajuitboot is meestal iets kleiner dan de andere woonboten.

Motorjachten – de sportieve boot

Deze variant is voor de liefhebbers van snelle en luxueuze woonboten. De boten zijn van alle gemakken voorzien, en hebben meer ruimte dan de andere boten. Daarom hebben de boten ook een hogere prijsklasse dan de andere boten. De boten hebben tot wel 500 pk en kunnen dus hoge snelheden bereiken. Altijd al gedroomd om eens aan boord te zijn van zo’n snel jacht? Nautal maakt het mogelijk!

Prijsklasse: 690 – 2.325 euro per week.

Motorjacht op een kanaal in Maastricht, Limburg, Nederland.
Een motorjacht is een sportieve varende woonboot.

Grote schepen – met de hele groep op reis

Wil je met de boot op een bedrijfsuitje, of tijdens het familieweekend het water op? Ook dat is mogelijk bij Nautal. Je kunt er grote schepen huren met ruimte voor meer dan 30 personen! Maak een onvergetelijke ervaring van jullie uitstapje door een route af te leggen met een gigantisch schip. 

Prijsklasse: 715 – 3.900 euro per week

Heb je een vaarbewijs nodig?

Het voordeel van het huren van een varende woonboot in Nederland is dat je in sommige gevallen niet eens een vaarbewijs nodig hebt! In Nederland hoef je namelijk geen vaarbewijs te hebben wanneer de boot niet langer is dan 15 meter en niet harder kan dan 20 kilometer per uur. Een motorjacht zul je dus misschien niet kunnen besturen, maar er zijn wel een heleboel andere varende woonboten beschikbaar die je zonder vaarbewijs kunt huren!

Afmeren of ankeren met een varende motorboot

Er zijn een heleboel plaatsen in Nederland waar je kunt aanleggen. Vaak worden de plaatsen met een bordje aangegeven. Tenzij de oever of steiger als privé staat aangegeven, kun je er aanleggen. Vaak staat er ook aangegeven hoelang je gratis mag aanleggen op een plek. Je vaart met de boeg richting de wal, je geeft de voorste lijn aan iemand op de wal, of springt zelf op de wal en je maakt hem vast aan de bolder. De achterkant van de boot kun je dan met de hand ook vastmaken aan een bolder. Wanneer er geen bolders zijn, kun je eventueel de boot ook met twee haringen vastleggen. Leg altijd aan tegen de stroom, of de wind in. 

Kinderen op een Péniche die aanlegt met lijnen en haringen in de grond.
Wanneer er geen bolders zijn, kun je ook altijd nog aanleggen door twee haringen in de grond te slaan.

Wanneer er geen opties zijn om aan te leggen langs de oever, kun je natuurlijk altijd naar de haven gaan. Hier betaal je vaak een kleine vergoeding voor je verblijf, maar de havens zijn wel voorzien van goede voorzieningen, zoals toiletgebouwen, elektriciteit en stromend water. Bel met de havenmeester om een plaats te reserveren.

Voor anker gaan is niet lastig. Om het uit te proberen kun je het beste voor anker gaan op een plaats waar het water niet diep is. De woonboten zijn voorzien van een echolood, die aangeeft hoe diep het water is. De meeste boten hebben handmatige ankerlieren, waarbij je het anker handmatig op kunt halen door aan de hendel te draaien. Zorg ervoor dat je met je neus tegen de wind of de stroming in ligt wanneer je voor anker gaat en zorg ervoor dat de ankerketting strak staat.

Sluizen

Er zijn verschillende soorten sluizen en bruggen die je misschien zult moeten passeren tijdens je route met je varende woonboot. Je krijgt hierover voldoende informatie. Aquaducten. Dit zijn vaarwegen over de weg heen, waardoor je niet hoeft te wachten tot de brug opengaat. Met betrekking tot sluizen zijn er de automatische sluis, de sluis met de sluiswachter en de handmatige sluis, die je zelf moet openen. Zoek de openingstijden van de sluizen op, zodat je geen tijd verliest met het wachten voor de sluis.

Wat je moet weten wanneer je een woonboot gaat huren.

We willen je een aantal tips meegeven voor wanneer je een woonboot gaat huren. Op die manier hopen we natuurlijk dat jouw vakantie een groot succes wordt!

Wanneer moet ik een woonboot huren?

In Nederland kun je het beste gaan varen met een woonboot tussen mei en september, omdat het weer dan aangenaam is en er weinig neerslag valt. Houd wel altijd de weersverwachtingen in de gaten wanneer je op het water bent, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Hoelang kan ik een woonboot huren?

Er zijn een aantal opties om een woonboot te huren. Over het algemeen zijn de boten beschikbaar voor een week. In een week kun je een mooie vaarroute afleggen om de omgeving goed te verkennen. Natuurlijk behoren meerdere weken ook tot de mogelijkheden. Sommige boten kun je ook voor een kortere periode huren, hoewel het niet aan te raden is om een woonboot voor een dag te huren, omdat dit simpelweg te kort is. Een weekend of een midweek zijn natuurlijk wel aan te raden. Wees er op tijd bij en boek van tevoren. Sommige verhuurders bieden vroegboekkorting en geselecteerde verhuurders bieden terugbetaling bij annulering tot wel 15 dagen voor de vertrekdatum.

Kosten van een huurboot

Soms komen er extra kosten kijken bij de verhuur. Zo moet er soms extra betaald worden voor de brandstof die je verbruikt tijdens je vaarroute. Afhankelijk van de soort boot kun je rekenen op tussen de 6 en de 10 euro per uur varen met de boot. Gemiddeld vaar je 6 uur per dag, dus de brandstofprijs komt neer op zo’n 60 euro per dag. 

Voor de eindschoonmaak moet soms ook een extra bedrag betaald worden. Dit kost tussen de 25 en 150 euro per uur. Het is natuurlijk afhankelijk van de grootte van de boot wat de kosten precies zijn.

Stad in Zeeland met kanaal waar je op kunt varen.
In Zeeland zijn ook prachtige plekjes om een varende woonboot te huren.

Bovendien moet je soms een borgsom betalen voor het huren van een boot. Dit is een bedrag dat je normaal gesproken terugkrijgt en de hoogte van het bedrag ligt tussen de 300 en de 2500 euro. De borgsom kan met creditcard of contant worden betaald. Als er schade is aan de boot kan dit ingehouden worden op de borg. Als je het risico van aansprakelijkheid wilt uitsluiten, kun je een verzekering afsluiten. De borgsom daalt hierdoor, maar er moet wel een extra bedrag per verhuur betaald worden.

Een populaire plek om woonboten te huren in Nederland is Friesland. Door de grote hoeveelheid meren, kanalen en natuurlijk de nabijheid van het IJsselmeer en de Waddenzee, die je met sommige van de woonboten ook kunt bevaren (vraag dit na bij de booteigenaar), is dit de ideale plek om een prachtige vaarroute te maken. Ontdek het zelf bij Nautal!