Varen met Nautal

Onze tip voor een dagje uit: varen in de Biesbosch!

De herfstvakantie komt eraan en dat betekent dat het tijd wordt om een dagje uit te plannen met de kinderen! Wij helpen je uit de brand, want we hebben de perfecte bestemming voor je! Bij Nautal kun je namelijk een boot huren in de Biesbosch! Ga lekker varen in de Biesbosch over kleine en grotere rivieren terwijl je prachtig natuurschoon bewondert. Wil je langer dan een dag op pad? Geen probleem! Er zijn zelfs boten waar je ‘s nachts op kunt verblijven! Lees snel verder om erachter te komen wat je allemaal kunt doen wanneer je gaat varen in de Biesbosch!

Wat is de Biesbosch?

De Biesbosch heeft een lange historie. Na het jaar 1000 begon men in het gebied dat nu bekend staat als de Biesbosch dijken en dammen aan te leggen. Door dijkdoorbraken, met name tijdens de Sint-Elizabethsvloed in 1421 ontstond een ondiep meer waar rivieren op uitkwamen, maar waar het getijdenverschil van wel 2 meter invloed op had. Hierdoor kon zand en slib zich neerzetten en kon er plantengroei plaatsvinden. Eerst groeiden er biezen en later ook riet, deels door de mens aangeplant. Uiteindelijk ontstonden er grienden, vochtige akkers, waar wilgenbossen op werden onderhouden. In de Tweede Wereldoorlog was de Biesbosch een belangrijke schuilplaats voor onderduikers. Door de grote getijdenverschillen was de Biesbosch namelijk best gevaarlijk, dus de Duitsers durfden het gebied niet te betreden. Door het afsluiten van het Haringvliet, werden de getijden minder, waardoor uiteindelijk het huidige ondiepe, watermoeras is ontstaan.

De Biesbosch is een bijzonder gebied, omdat het een van de weinige gebieden is met zoet water, waar getijden plaatsvinden. Talloze kleine riviertjes, kreken, eilandjes, zandplaten en wilgenvloedbossen vormen een prachtige delta waar van alles te beleven is. In 1994 kreeg het gebied de status van Nationaal Park en het heet sindsdien dan ook officieel het Nationaal Park de Biesbosch.

Varen in de rivierdelta
De Biesbosch is een prachtige delta geworden van riviertjes, kreekjes en eilandjes. Foto door: Stan Versluis.

Het gebied wordt doorsneden door de grote en kunstmatige rivier de Nieuwe Merwede en ligt tussen de Boven-Merwede en de Amer. Het natuurgebied kan worden verdeeld in de Brabantse Biesbosch en de Hollandse Biesbosch, die weer wordt onderverdeeld in de Sliedrechtse Biesbosch en de Dordtse Biesbosch. De Sliedrechtse Biesbosch kent het grootste verschil in getijden. Grote delen van de Zuid-Hollandse Biesbosch en de Brabantse Biesbosch zijn vroeger ingepolderd voor agrarisch gebruik, maar de afgelopen jaren zijn veel gebieden teruggegeven aan de natuur als overloopgebieden en spaarbekkens.

Er valt van alles te beleven in het gebied. De beste manier om het te ontdekken is natuurlijk om te gaan varen in de Biesbosch. Lees snel verder wat er allemaal te doen is wanneer je gaat varen door de Biesbosch.

Spot dieren in de Biesbosch

De Biesbosch heeft een rijke flora en fauna. Wanneer je gaat varen in de Biesbosch kan het dan ook leuk zijn om dieren te spotten. Het meest bijzondere dier in de Biesbosch is de bever. Deze dieren waren eerst uitgestorven in Nederland, maar aan het einde van de twintigste eeuw werden er nieuwe bevers uitgezet, die inmiddels al ruim 100 burchten in de Biesbosch gebouwd hebben. De sporen van de bevers zijn duidelijk zichtbaar, zoals afgeknaagde takken en vraatsporen op de bomen.

Bever in de Biesbosch
Na jaren van afwezigheid in Nederland keerde de bever weer terug in de Biesbosch. Foto door: Bruno.

Andere dieren die in de Biesbosch leven zijn reeën, damherten, Schotse hooglanders en Waterbuffels. Er leven ook vossen en een enkele keer kan er zelfs een zeehond gezien worden! Daarnaast zijn er dassen en minimaal een wasbeer. Er zijn natuurlijk ook een heleboel kleine dieren, zoals muizen, wezels, hermelijnen, bunzingen en boommarters.

Schotse Hooglanders in de Biesbosch
In de Biesbosch leven onder andere Schotse Hooglanders. Foto door: Rene Hoegee.

In de lucht zijn de zeearend en de visarend de grootste bezienswaardigheid, maar er leven ook een heleboel andere vogels in de Biesbosch. Denk hierbij aan reigers, aalscholvers, lepelaars, eenden, uilen, spechten, zwaluwen, nachtegaaltjes en ga zo maar door. Kortom, als je van de natuur houdt, is er genoeg te spotten tijdens een vaartocht door de Biesbosch.

Visarend in de Biesbosch.
Je kunt de visarend ook spotten in de Biesbosch. Foto door: Wessel van Buren.

Watersport in de Biesbosch

Wanneer je een route gaat varen op een grotere boot langs de Biesbosch wil je misschien ook nog iets anders doen. Het leukste is dan om met een kano te varen in de Biesbosch. Wat het leuk maakt om met een kano door de Biesbosch te varen is dat je alle ondiepe riviertjes en kreekjes kunt oversteken. Op die manier kun je het diepst in het gebied komen en kun je de ruige wildernis ontdekken, waarvan je eigenlijk dacht dat ze niet in Nederland bestonden.

Varen door de wildernis.
In de Biesbosch ontdek je een wildernis waarvan je eigenlijk dacht dat ze niet in Nederland bestonden. Foto door: Rene hoegee.

Boot huren in de Biesbosch

Bij Nautal kun je verschillende boten huren in de Biesbosch. Je begint in de jachthaven van Drimmelen, aan de overkant van de rivier de Amer. Je kunt een klein, ondiepe boot huren om veel plekken in de Biesbosch te kunnen bereiken, maar als je langere tijd op de boot wilt doorbrengen kun je ook grotere boten, met slaapplaatsen huren. Op een grotere boot kun je bijvoorbeeld routes afleggen over de Amer, de Nieuwe Merwede en de Boven-Merwede langs de Biesbosch en je kunt zelfs doorvaren tot het Haringvliet! Een avontuur in de natuur is sowieso gegarandeerd. Wil je liever ergens anders in Nederland varen in de natuur? Lees ons artikel over vaargebieden in het Groene Hart, of kijk op onze website om een boot te huren in Nederland.

Boot huren bij Nautal.
Met een kleine boot kun je op veel plekken komen in de Biesbosch.