Twee boten varen op de Utrechtse grachten met de dubbele kades en historische panden

De beste plekken om te varen in Utrecht

Als je bij de provincie Utrecht niet meteen aan varen denkt, dan is dit blogartikel geschreven speciaal voor jou. Bij Nautal bieden we namelijk veel mogelijkheden om te gaan varen in Utrecht en we vertellen je er graag alles over. Breng een dagje door op de Utrechtse grachten, of ga varen op de andere wateren van Utrecht. Lees snel verder om erachter te komen wat Utrecht allemaal te bieden heeft, of bekijk onze aanbiedingen om een boot te huren in Utrecht.

Varen op de grachten van Utrecht

De stad Utrecht staat er misschien niet zo bekend om als Amsterdam, maar heeft ook prachtige grachten en singels. De grachten van Utrecht hebben hun eigen karakter en zijn weer totaal anders dan bijvoorbeeld de grachten van Amsterdam. De bekendste gracht is de 900 jaar oude Oudegracht. In 1122, toen Utrecht stadsrechten kreeg, werd begonnen met de aanleg van deze vaarroute dwars door de stad. De gracht is wel 2 kilometer lang. Langs de grachten vind je veel historische gebouwen, er zijn namelijk wel meer dan 200 monumenten!

Utrechtse grachten met dubbele kades en historische panden
Karakteristiek voor de Utrechtse grachten zijn de dubbele kades.

Karakteristiek voor de Utrechtse grachten zijn de dubbele kades. Deze zijn al ontstaan bij het graven van de grachten. De grond die vrijkwam bij het graven werd namelijk gebruikt om de kades langs de grachten op te hogen om overstromingen te voorkomen. Op verhoogde oevers kwam de weg te liggen, met daarachter de grachtenpanden. De oevers liepen eerst schuin af naar het water, maar de slimme kooplieden kwamen op het idee om de kelders door te trekken onder de straat. Door de waterwerken, werd het waterpeil constant, zodat er lage kades aangelegd konden worden voor de kelders. Op die manier kon handelswaar makkelijk vanuit de boot naar de kelders worden versleept. Op die manier zijn de lage werven langs het water ontstaan naast de hoger geleden kades in Utrecht. De kelders zijn vaak nog steeds in gebruik. Zo zijn er veel restaurants in gevestigd, met terrasjes aan het water op de werven.

De Vinkeveense Plassen

De Vinkeveense Plassen zijn ook een mooie plek om te varen in Utrecht. Deze plassen zijn oorspronkelijk ontstaan door het winnen van turf. Je kunt de overblijfselen hiervan nog steeds zien in de vorm van de legakkers. Dit zijn nu eilanden, maar eerst waren het droog velden waar de turf op werd gedroogd, om vervolgens afgevoerd te worden. Door het afgraven ontstonden veenplassen, die de oevers van de legakkers in zulke mate aantasten, dat alleen de huidige eilandjes nog maar overbleven. Lange tijd na het tijdperk van de turfwinning werd er ook nog zand weggebaggerd uit de plassen, onder andere voor de aanleg van de A2. Hierdoor zijn de Vinkeveense Plassen op sommige plaatsen wel 50 meter diep.

Bruggetje op de Vinkeveense Plassen in Utrecht bij zonsondergang
Op de Vinkeveense Plassen kun je prachtig varen. Foto door: Joost Nijland.

De Vinkeveense Plassen zijn een uitstekende bestemming wanneer je op zoek bent naar een plaats om te varen in Utrecht. Het recreatiegebied biedt unieke mogelijkheden om te watersporten. Je kunt er zeilen, met de motorboot varen en veel meer vette watersporten beoefenen. Er zijn eilandjes, waar je natuurlijk aan kunt leggen en waar stranden zijn waar veilig gezwommen kan worden, dus ook voor gezinnen met kinderen zijn de Vinkeveense Plassen een geschikte bestemming. Ook natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen op de Vinkeveense plassen. Je vindt er veel groen en er leven bijzondere dieren. De ligging dicht bij de Randstad maken de plassen de ideale locatie voor een dagje weg.

Andere wateren in Utrecht

Als je van plan bent om voor langere tijd een boot te huren in Utrecht, dan is het interessant om een vaarroute af te leggen natuurlijk. Ook hier is de provincie Utrecht zeker voor geschikt. De Vinkeveense Plassen zijn verbonden met de Rivier de Amstel, waardoor je zeker niet opgesloten zit wanneer je een boot huurt op de Vinkeveense Plassen. Een populaire locatie is de rivier de Vecht. In de zomer kan het erg druk zijn op het water en dat is niet voor niets. De rivier slingert door een prachtig landschap, met niet alleen natuur, maar ook oude kastelen en buitenhuizen. Ook zijn er pittoreske dorpen en stadjes die vroeger dienden als vestingdorpen. Vergeet hier zeker niet aan te leggen om rond te kijken. Lees meer over het varen op de Vecht in ons andere blogartikel: geniet van natuur en historie bij een vaartocht op de vecht.

De Vecht in Utrecht met huizen en kerktoren aan het water
Op de Vecht kun je ook prachtig varen in Utrecht.

Vanaf de Vecht kun je naar Noord-Holland varen, om op het IJmeer uit te komen. Dicht bij de Vinkeveense plassen, vind je ook de Loosdrechtse Plassen, de Westeinderplas, de Noordeinderplas, de Reeuwijkse plassen, allemaal plassen die horen bij het Groene Hart. Kortom, er zijn genoeg mogelijkheden om een fantastische dag, of vakantie op het water door te brengen.