Varen met kinderen: de beste tips!

Een vaarvakantie of dagje op het water is een geweldig uitje met het gezin. Samen genieten van de mooie omgeving, lekker ontspannen over het water dobberen en ondertussen comfortabel vertoeven in een eigen verplaatsbare verblijfplek met alles wat je nodig hebt. Als je van plan bent om een boot te huren en te gaan varen met kinderen is het altijd fijn om goed voorbereid aan je reis te beginnen. Daarom hebben wij de beste tips verzamelt zodat je veilig aan boord kan stappen en heerlijk kan genieten van jouw dagje of weekje op het water.

Veiligheid tijdens varen met kinderen

Een veilige tijd op het water is natuurlijk het allerbelangrijkst. Eén van de meest essentiële veiligheidsregels is om je kind altijd een zwemvest te laten dragen. Zorg er ook voor dat iemand continu een oogje in het zeil houdt. Daarnaast is het belangrijk dat je voordat je gaat varen met kinderen altijd jouw veiligheidsregels door neemt. Zo weten ze wat er van hun verwacht wordt terwijl je hun volledige aandacht nog hebt.

Kies de juiste boot

Als je een boot huurt is het belangrijk dat de boot geschikt is voor kinderen. Losse touwen of een buitenboordmotor kunnen soms gevaarlijke situaties veroorzaken met onoplettende kinderen. Overleg hierdoor altijd even met de eigenaar of de boot geschikt is voor kinderen.

Bij het huren van een boot met kinderen is het belangrijk om een boottype te huren dat wat schaduw biedt. Een motorjacht, zeilboot of catamaran heeft vaak zowel aan de oppervlakte als binnen mogelijkheden om uit de zon te zitten. Een open motorboot of RIB daarin tegen, kan soms de hele dag in de volle zon varen, met kinderen is dit hierdoor geen goede optie. Overleg in dit geval met de eigenaar over er mogelijkheden zijn om de boot te voorzien van schaduw plekken.

Vooral als je met jonge kinderen gaat varen kan het erg prettig zijn om een slaapplek voor de kinderen aan boord te hebben. Kinderen die moe zijn kunnen onoplettend raken en aan boord kan dit leiden tot gevaarlijke situaties. Als je kind moe begint te worden is het erg prettig als er een veilige en comfortabele slaapplek aanwezig is. Zo kunnen ze na een dutje weer optimaal genieten van het boot avontuur. Tijdens hun dutje kan jij natuurlijk even genieten van de rust en stilte op het water.

Bescherming tegen de zon

Op een zonnige dag met een boot het water op gaan, is natuurlijk ideaal. Genieten van de schitterende omgeving terwijl de warme zonnestralen op je huid schijnen. Vooral voor kinderen is het ontzettend belangrijk om goed in te smeren met zonnebrand. Vanwege hun kwetsbare huid wordt er aangeraden elke 2 uur in te smeren met minimaal factor 30 zonnebrand.

Eten en drinken

Tijdens jouw avontuur op een boot is het van belang om meer dan voldoende eten en drinken mee te nemen. Tijdens het spelen en zwemmen kunnen kinderen snel honger en dorst krijgen. Met voldoende eten, drinken en snacks kan je hun energie snel weer aanvullen. Daarnaast zorgt eten ook even voor vermaak en iets leuks om ze mee af te leiden.

Ben je van plan om uit eten te gaan in de haven waar je aanmeert? Dan raden we je aan van tevoren een reservering te maken. Zo weet je zeker dat er een plekje is voor jou en je gezin en hoef je niet hongerig op zoek naar een andere optie.

Mocht je van plan zijn een boot te huren in Friesland en op zoek zijn naar een heerlijk terras aan het water? Dan hebben wij nog een aantal tips voor je! In deze blog vind je de leukste terrassen aan het water.

Vermaak aan boord

Aan boord kunnen kinderen zich soms snel vervelen. Volwassenen kunnen vaak ontzettend genieten van de rust en mooie omgeving, maar voor kinderen is dit meestal anders. Kinderen worden het liefst de hele dag door vermaakt. Aan boord van een boot is dit soms lastiger. Neem daarom altijd voldoende (water)speelgoed mee zodat er genoeg te doen is. Denk hierbij aan spelletjes maar ook opblaasbare luchtbedden of een emmertje met schepjes.

Je kan ook tijdens de reis zelf verschillende spelletjes verzinnen. Speel bijvoorbeeld ik zie ik zie wat jij niet ziet, commando pinkelen of ik ga op reis en ik neem mee. Op zoek naar een leuk en leerzaam spel? Bekijk deze blog met scheepstermen en probeer met de kinderen te raden wat de verschillende termen betekenen en leer ze de verschillende gezegdes.

Er zijn op vele locaties meerdere afmeerplekken waar activiteiten voor kinderen aanwezig zijn. Kies bijvoorbeeld voor een haven met een speeltuin of een strand met speeltoestel. Zo hebben de kinderen tijdens een pauze aan land de mogelijkheid om zich te vermaken. Wist je dat er op de Loosdrechtse Plassen verschillende recreatie-eilandjes zijn met allerlei voorzieningen en speeltoestellen? Hierdoor is een dagje of weekje een boot huren in de Loosdrechtse Plassen het ideale uitje tijdens de vakantie.

Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je geniet van jouw ontspannen dag(en) op het water! Is dit de eerste keer dat je een boot huurt? Dan hebben we nog meer tips voor je verzameld. Je vindt ze op onze blog over de eerste keer een boot huren.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *