Varen op de zee bij Barcelona met een boot zonder vaarbewijs

Vorige week gingen we met vier personen een half dagje op zee varen in de buurt van Barcelona op een boot zonder vaarbewijs. We begonnen in Vilanova i la Geltrú en zakten tot voorbij Sitges naar beneden. Het was heerlijk weer en het water van de Middellandse Zee was de perfecte temperatuur voor een verfrissende duik. In dit blog vertellen we u graag meer over onze ervaringen.

Zoeken op de website van Nautal

We begonnen ons avontuur met het huren van en boot op het platform van Nautal. Alle vier hadden we geen vaarbewijs, dus we moesten op zoek naar een motorboot waar je geen vaarbewijs voor nodig hebt. In Spanje mag je boot zonder vaarbewijs 15 pk hebben en niet langer dan 5 meter zijn. Voldoende om een half dagje te gaan varen op de zee bij Barcelona! Op de website van Nautal is het heel simpel om zo’n boot te vinden, want je hebt de optie om je zoekresultaten te filteren met betrekking tot de soort boot. Hier kun je ook instellen dat je op zoek bent naar een boot zonder vaarbewijs. Om zoveel mogelijk keuze te hebben is het handig om vroeg te boeken, zodat alle boten nog beschikbaar zijn! Na onze reservatie kon ik contact opnemen met de eigenaar, die ook Nederlands bleek te zijn! Alles verliep heel soepel. Binnen een paar minuten was de reservering al geregeld!

Op weg naar Vilanova

Er zijn veel boten beschikbaar om te huren in de buurt van Barcelona. Je kunt bijvoorbeeld boten huren in een van de jachthavens in Barcelona. Hier vind je veel grote boten, zoals jachten en zeilboten. In de kleinere dorpjes om Barcelona heen vind je ook veel boten. Zo kun je bijvoorbeeld boten huren in Sitges, Vilanova i la Geltru, El Masnou en nog veel meer plekjes. De boot die wij gereserveerd hadden lag in Vilanova i la Geltrú. Dit is een stadje op ongeveer drie kwartier rijden met de trein vanaf Barcelona. De haven is makkelijk te voet te bereiken vanaf het treinstation en daarvandaan konden we de boot die we gereserveerd hadden ook makkelijk vinden.  We kwamen ongeveer om 10.00 uur aan en maakten even kennis met de eigenaar.

De zee op!

Nadat we het papierwerk geregeld hadden (we ondertekenden een contract en betaalden de borg) was het tijd om te gaan varen. We kregen vooraf een duidelijke uitleg over hoe de boot werkte, zodat we niet in de problemen konden raken. Na een oefenrondje met een medewerker van de booteigenaar zetten we hem af en gingen we rustig de haven uit. Het is belangrijk om rustig te varen in de haven, om geen overlast te veroorzaken voor de mensen die op hun boot zijn. Bovendien zijn er weleens mensen aan het vissen in de haven, die je natuurlijk ook niet tot overlast wilt zijn. Wanneer we de haven uitkwamen besloten we in het vaargeul richting Sitges te varen. Het is belangrijk om hier minimaal 200 meter uit de kust te blijven, omdat het anders te ondiep kan worden en de boot kan beschadigen.

Varen met een boot zonder vaarbewijs bij Barcelona.
We gingen varen met deze boot zonder vaarbewijs in Vilanova.

Bij Sitges

Sitges is een pittoreske badplaats langs de Spaanse kust. Vanaf het water ziet het plekje er prachtig uit. Onderweg gingen we nog even voor anker. Dit deden we door de neus in de wind te leggen en het anker uit te gooien en wanneer het de bodem raakte het anker nog wat extra touw te geven. Op die manier zorg je ervoor dat het anker diagonaal het water ingaat en het anker voldoende touw heeft, zodat het niet loskomt van de bodem. Tijd voor een verfrissende duik. Het water was lekker warm en helderblauw. Na een tijdje besloten we nog iets verder te varen onder het genot van een hapje en een drankje en met een muziekje over de box. Uiteindelijk kwamen we bij een kleine baai aan, waar we nog even gezwommen hebben. Met tegenwind en zwaaiend naar iedereen die we tegenkwamen gingen we terug naar de haven, waar we 4 uur later weer bij de steiger van de booteigenaar aanlegden. Uiteindelijk zijn we niet meer langs Barcelona gevaren, maar het was top om alleen al op de Middellandse Zee te varen. We kijken terug op een geslaagde ochtend en hopen snel nog eens een boot te huren!

Vanaf de Middellandse Zee heb je een prachtig uitzicht op Sitges.
Sitges vanaf de Zee.

Tips wanneer je een boot gaat huren in Barcelona

Wanneer je van plan bent om te gaan varen op de zee bij Barcelona hebben we nog een aantal tips voor je om het zo makkelijk mogelijk te maken om een boot te huren.

  • Wees er op tijd bij met reserveren, zodat je de luxe hebt van veel keuze!
  • Bij vragen of twijfels tijdens het boeken kun je altijd contact opnemen met Nautal of met de booteigenaar.
  • Houd het weerbericht in de gaten. Varen onder de stralende zon blijft het lekkerst!
  • Neem genoeg te eten en te drinken mee voor onderweg, zodat je heerlijk kunt genieten van een hapje en een drankje
  • Zorg voor droge kleren, of leg je kleding onder het bankje neer, zodat ze niet nat kunnen worden van opvliegende spetters.
  • Het is leuk om een snorkel mee te nemen onderweg.

Benieuwd naar met welke boot we gevaren hebben voor dit blog? Bekijk hem op de website van Nautal! Benieuwd naar nog meer ervaring over varen bij Barcelona? Lees ons blog over het varen op een privéboot in Barcelona!

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *