In Zeeland kun je overal Zeilen.

Zeilen in Zeeland. De beste plekken om te zeilen in Zeeland!

Zeeland is een populaire bestemming voor zeilers om te varen en dat is niet voor niks! De provincie in het zuidwesten van Nederland ligt aan de Noordzee én kent een aantal meren die stuk voor stuk perfect zijn om op te zeilen. Je komt er leuke eilandjes, de mooiste natuur en het helderste water tegen! Er zijn goede plekken om te zeilen voor de beginnende zeiler, maar ook de ervaren zeiler kan er zijn hart ophalen. Nautal biedt veel mogelijkheden om een zeilboot te huren in Zeeland, zodat je vanaf het water kennis kunt maken met het gebied. Benieuwd geworden naar de beste plekjes om te zeilen in Zeeland? Lees dan snel dit blog, waarin we je alle plekken waar je kunt zeilen in Zeeland vertellen.

De Deltawerken in Zeeland

Zoals je waarschijnlijk wel weet bestaat Zeeland uit eilanden die logischerwijs omringd zijn door water. Vroeger vormde de verschillende wateren om de eilanden heen een directe verbinding met zee. Na de Watersnoodramp van 1953 is het deltaplan ontwikkeld en zijn de Deltawerken gemaakt om te voorkomen dat dit nogmaals op zou treden. Dit plan stond uit verschillende dammen en waterkeringen die ervoor zorgen dat de getijden niet meer voorkomen, of gecontroleerd kunnen worden. Bovendien helpen de Deltawerken bij de zoetwatervoorziening, zodat er geen verzilting optreedt in de polders. De dammen zorgden voor grote veranderingen op het gebied van natuur. Zo werden sommige meren zoet, terwijl andere meren brak werden of zout bleven. Bovendien is er veel recreatiegebied ontstaan door de aanleg van de Deltawerken. Lees snel verder om erachter te komen welke recreatiegebieden er allemaal zijn in Zeeland!

De Westerschelde

De Westerschelde ligt tussen Zeeuws-Vlaanderen en Walcheren en Zuid-Beveland in. Het is het enige water in Zeeland dat nog een open verbinding heeft met de Noordzee. Dit zorgt ervoor dat er nog getijden zijn in de Westerschelde. Bovendien vindt hier veel scheepvaart plaats over het water. Het is namelijk onder andere de toegangspoort tot de haven van Antwerpen. Hierdoor is het zelfs een van de drukst bevaren wateren ter wereld! Door de getijden vallen er soms zandplaten droog en dat maakt dit gebied het beste geschikt voor de ervaren zeiler die op zoek is naar een uitdaging. Mooie plaatsen om eens aan te leggen aan de Westerschelde zijn Cadzand (waar je veel boten kunt huren bij Nautal), Breskens, Vlissingen, Terneuzen en Antwerpen. Vanuit de Westerschelde kun je over het kanaal door Walcheren naar het Veerse Meer, waarvandaan je de Oosterschelde kunt bereiken. Je kunt de Oosterschelde ook bereiken over het kanaal door Zuid-Beveland. Met een zeilboot is varen over een kanaal echter misschien niet zo leuk. Je kunt er daarom natuurlijk altijd voor kiezen om een boot te huren bij Nautal in bijvoorbeeld Yerseke om te kunnen varen op de Oosterschelde.

Breskens ligt aan de Oosterschelde. Je kunt er prachtig zeilen.
De vuurtoren van Breskens bij Zonsondergang. Foto door: Anoniem.

Oosterschelde

De Oosterschelde is afgesloten van de Noordzee door de Oosterscheldekering. Om de natuur te behouden is er besloten om de Oosterschelde niet volledig te sluiten, maar beweegbare sluizen in de dam te bouwen, zodat de dam gesloten kan worden wanneer er gevaar voor een overstroming optreedt. De Zeelandbrug – de langste brug van Nederland – gaat ook over de Westerschelde. Als je gaat zeilen in Zeeland mag je de Oosterschelde zeker niet overslaan! Dit Zeeuwse water wordt ook wel een brak meer genoemd, omdat er zoet en zout water aanwezig is. Door dit bijzondere verschijnsel leven er duizenden soorten planten, vogels en dieren. Sinds 2002 is de Oosterschelde dan ook een Nationaal Park. Het is zelfs het grootste Nationale Park van Nederland!

De Zeelandbrug is de langste brug van Zeeland. Je kunt er makkelijk onderdoor zeilen.
De Zeelandbrug gaat ook over de Oosterschelde. Foto door: Anoniem.

Je kunt hier vogels spotten als de scholekster, tureluur, wulp, lepelaar, eenden, visdieven en aalscholvers. Bovendien overwinteren er veel soorten ganzen in dit gebied. Als je geluk hebt dan kom je tijdens je zeiltocht ook nog een heleboel andere dieren tegen. Zo leven er twee soorten zeehonden in de Oosterschelde – de gewone en de grijze – en als je geluk hebt zie je bruinvissen. Het water vormt ook kraamkamer voor zeekatten, maar die zijn wel heel moeilijk om te spotten vanaf je boot. Het water in de Oosterschelde leent zich gelukkig perfect voor duiken en snorkelen. Een leuke activiteit voor tussen het zeilen door! 

Er vinden geen getijden plaats op de Oosterschelde en daarom is het water ook iets makkelijker om op te zeilen. Het is ook veiliger om voor anker te gaan, want je hoeft niet bang te zijn dat je anker losraakt van de bodem. De Oosterschelde is behalve via het kanaal door Zuid-Beveland en het Veerse Meer, ook te bereiken vanaf de Noordzee. Je kunt dan door de Roompotsluis in de Oosterscheldekering varen. Via de Oosterschelde vaar je ook weer naar andere wateren, zoals het Grevelingenmeer.

Het Veerse Meer

Het Veerse Meer ligt tussen Walcheren, Noord en Zuid Beveland en is ontstaan met de aanleg van de Veerse Gatdam. Na de aanleg onderging het meer een metamorfose en nu is het een van de populairse recreatiegebieden van Zeeland! De waterkwaliteit is fantastisch en doordat het niet snel diep wordt zijn de stranden perfect voor gezinnen. Hoewel het leuk is om te varen op het meer is het met de vele bochten en eilandjes niet ideaal om op te zeilen. Toch kan het wel leuk zijn om erheen te gaan en een van de eilandjes te bezoeken. Er is bijvoorbeeld een eiland waar je veel herten kunt vinden. Daarnaast leent het water zich uitstekend voor watersporten als suppen en surfen. Wanneer het zeilweer niet zo goed is kan deze plaats ook de ideale uitwijklocatie vormen. Pittoreske dorpjes langs het meer zijn Veere en Kortgene, waar je ook verschillende zeilboten kunt huren. Huur hier een zeilboot aan het Veerse Meer.

Je kunt heerlijk beschut zeilen op het Veerse Meer.
Zeilboten op het Veerse Meer. Foto door: Olivier Legrand.

Het Grevelingenmeer

Het laatste meer dat in dit blog behandeld wordt is het Grevelingenmeer. Dit meer is afgesloten door de Brouwersdam, maar er zitten twee watersluizen in de dam, waardoor het meer zout is. Het Grevelingenmeer is zelfs het grootste zoutwatermeer van Europa! De waterkwaliteit wordt goed bewaard en daardoor is het water super helder. Blijf goed in de vaargeul varen in dit meer, want anders kan het erg ondiep worden. Er zijn enkele eilandjes in dit meer, waarvan er een paar te bezoeken zijn met de boot. Er zijn aanlegsteigers waar je aan kunt leggen om even aan land te gaan en rond te kijken op de eilanden, die eigenlijk kleine natuurgebiedjes zijn.

Zeeland biedt volop mogelijkheden om een zeilboot te huren en op pad te gaan. Er zijn verschillende meren die allemaal hun eigen kenmerken hebben. Je kunt er geweldige vaarroutes afleggen. Meer weten over Zeeland? Lees ons blog over de beste stranden in Zeeland!

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *