Zeilen Veerse Meer; dat is genieten!

Ontspannen over het water varen en de wind zachtjes langs je gezicht voelen blazen terwijl je geniet van het avontuur en de indrukwekkende natuur om je heen. In Zeeland is het prachtige Veerse Meer de ideale plek om dit geweldige gevoel te ervaren. In dit artikel vind je de mooiste plaatsen om te ontdekken als je gaat zeilen op het Veerse Meer tijdens een dagje uit of een vaarvakantie in eigen land!

Het Veerse Meer

In het hartje van Zeeland is één van Zeelands bekendste natuurgebieden te vinden. Door de jaren heen is dit meer uitgegroeid tot een watersportparadijs dat omringd is door prachtige natuur. Vrijwel alle watersporten zijn te beoefenen op dit meer, voor zowel beginners als gevorderden. Als je een boot huurt is het mogelijk om binnen een dag het langgerekte Veerse Meer helemaal rond te zeilen en ondertussen ook nog tijd te hebben om tussendoor korte periodes aan te meren op verschillende punten. Hierdoor is het Veerse Meer de perfecte plek om te gaan zeilen.

Zeilen op het Veerse Meer

Met een zeilboot kun je op het Veerse Meer echt op avontuur gaan en de allermooiste plekjes ontdekken. Langs het hele meer zijn verschillende aanlegplekken en steigers te vinden waar je aan kan meren om het rustgevende natuurgebied te verkennen. Er zijn maar liefst 17 onbewoonde eilanden die omringd zijn door ondiep water te vinden in het meer. Vijf van deze eilanden zijn speciaal voor vogels om te rusten, eten en broeden. Gelukkig zijn de andere eilanden wel toegankelijk voor bezoekers en zeker een aanrader om te bezoeken!

Op de eilanden zijn alle benodigde faciliteiten, bijzondere wandelbossen en speelweides te vinden. Hierdoor is het de ideale locatie om te zwemmen, wandelen, picknicken en te genieten van een ontspannen dag op deze magische plekken. Bij veel van de steigers en aanlegplekken kun je gratis aanmeren voor maximaal 24 uur achter elkaar. Zo kunnen alle watersporters genieten van de verschillende mooie plekken in het meer. Houd je ogen extra goed open als je het eiland de Haringvreter, dat vlak bij Veere ligt, bezoekt. Hier heb je namelijk een grote kans om een kudde herten tegen te komen!

De omgeving rondom het Veerse Meer

Niet alleen in de buurt van de eilanden zijn mooie plekken te vinden om te ontdekken. Als je gaat zeilen op het Veerse Meer kan je bijvoorbeeld verschillende gezellige plaatsjes bezoeken zoals Kortgene, Veere en Yerseke. Deze dorpen zijn zeker de moeite waard om even aan te meren en te verkennen. Naast de plaatsen zijn er rondom het Veerse Meer nog genoeg andere mogelijkheden om de prachtige natuur te bewonderen. Kies er bijvoorbeeld voor om te gaan wandelen of fietsen, ideaal voor een gevarieerd dagje uit.

Tip: Het Zeeuwse wandelnetwerk bestaat uit verschillende routes die met elkaar verbonden zijn door middel van knooppuntnummers. Door gebruik te maken van de knooppuntnummers is het makkelijker een eigen route uit te stippelen.

Kortgene

Eén van de bekendste havens van het Veerse Meer bevindt zich in het plaatsje Kortgene. De haven, Delta Marine, heeft een prettige ligging aan het meer en beschikt over 700 ligplaatsen. In deze haven kan je ook een boot huren. Kortgene is een gezellige stad, de ideale startlocatie en een populaire bestemming bij watersporters. Er zijn dan ook vele terrassen om te genieten van een hapje en drankje. Ook zijn er een aantal sfeervolle lokale winkels, voor de shopliefhebbers.

Veere

Een stad om zeker te bezoeken als je gaat zeilen op het Veerse Meer is Veere. De stad wordt namelijk beschreven als een klein en prachtig stadje vol historie. Er is genoeg te doen in Veere, bezoek bijvoorbeeld de Schotse huizen waar Museum Veere zich bevindt om meer over de historie te weten te komen. We raden je ook aan om het stadhuis in het midden van het centrum te bewonderen. Veere is ook ideaal voor een heerlijke wandeling langs bijvoorbeeld de gezellige jachthaven, de oude stadswallen of de Grote Kerk met bijbehorende waterkelder. Benieuwd naar een echt Zeeuwse lekkernij? Dan moet je echt de Zeeuwse bolus proeven bij de Zeeuwse bakker die te vinden is aan de Rijkendijk.

Yerseke

Yerseke is ook één van de typische dorpjes aan het Veerse Meer. Het dorp is bekend geraakt door zijn schelpdieren en havens. Yerseke is hét mossel- en oesterdorp van Zeeland. Er zijn hier veel gidsen die bezoekers graag tijdens een wandeling met passie over de mosselen en oesters vertellen. Op afspraak is het ook mogelijk om bij een Mosselveiling te kijken. De mosselen worden namelijk gevangen in de Noordzee en daarna verwerkt en verhandeld in Yerseke. Geïnteresseerd in de historie van dit prachtige Zeeuwse dorp? Breng een bezoek aan het Oostschelde Museum in het oude gemeentehuis, hier is allerlei informatie te vinden over oesterkweek, kreeften-, mossel- en kokkelvisserij.

Eens in het jaar wordt er het Mosselfestival gevierd. Dit jaar vindt het plaats in het derde weekend van augustus. Er worden verschillende feesttentjes, horecagelegenheden, spellen en meer opgezet. Het Mosselfestival is een uniek evenement en leuk om een keer mee te maken! Daarnaast is Yerseke het ook een ideale startlocatie voor jouw avontuur op het water. Huur een boot in Yerseke en verken het Veerse Meer.

Overnachten op of aan het Veerse Meer

Denk je na een dagje nog niet uitgekeken te zijn op alle prachtige mogelijkheden van het Veerse Meer? Begrijpelijk! Gelukkig zijn er in en rondom het Veerse Meer genoeg havens en mogelijkheden waar je aan kan leggen om heerlijk tot rust te komen. Als je een motorjacht of zeilboot huurt, kan je heerlijk overnachten op jouw eigen comfortabele verblijf op het water.

Heb je een boot gehuurd voor één dag? Dan zijn er alsnog erg leuke overnachtingsmogelijkheden in de omgeving. Er zijn namelijk verschillende campings, watervilla’s, hotels en vele andere accommodaties te vinden.

Ben je inmiddels enthousiast om het Veerse Meer zelf te gaan ontdekken? Neem dan een kijkje om een boot te huren op het Veerse Meer en misschien begint jouw avontuur wel binnenkort! Benieuwd naar andere mogelijkheden? Neem gerust een kijkje op onze blog. Hier vind je nog meer inspiratie over waar te zeilen in Nederland. Zoals bijvoorbeeld deze routes op de Loosdrechtse Plassen of in natuurpark de Biesbosch.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *