Zeiltocht over het IJsselmeer

Geniet van een heerlijke zeiltocht over het IJsselmeer

Het IJsselmeer is 80 kilometer lang en 25 kilometer breed, en biedt dus genoeg ruimte voor een mooie zeiltocht. Vroeger was het IJsselmeer de Zuiderzee: een grote binnenzee in het noorden van Nederland. En nog steeds wordt het meer gerekend tot de grote vaarwateren van Nederland. U kunt er dan ook lange tochten over maken en eventueel uitwijken naar de Waddenzee. Een boot huren op het IJsselmeer kan in plaatsen als Huizen of Monnickendam, afhankelijk van uw reisdoel. 

Zeiltocht over het IJsselmeer

Een zeilboot huren op het IJsselmeer

Met een boot die u huurt in de oude haven in Huizen vaart u langs leuke dorpjes en steden in de omgeving. Een zeilboot huren op het IJsselmeer vanuit de haven van Monnickendam geeft u juist de mogelijkheid om al vrij snel na vertrek de Waddenzee op te varen. Wanneer u dat doet ligt voornamelijk aan het weer: op zonnige dagen in de lente en zomer geniet u van een tocht op rustiger vaarwater. Krijgt u toch te maken met een stevige wind, dan kunt u een ruim windse koers varen om te voorkomen dat u het grootzeil moet hijsen. U kunt dan eenvoudig op de genua naar uw bestemming zeilen. Overigens kunnen er op zomerse dagen ook onweersbuien ontstaan. Let tijdens het varen op donkere grote wolken die vanuit het zuidwesten over het IJsselmeer trekken. De wind kan in zo’n geval plotseling 180 graden draaien.

Monnickendam

De historische havenplaatsjes en het ruime water maken het IJsselmeer een ideale bestemming voor korte en lange zeiltochten. Vaar langs de traditionele vissersdorpen Monnickendam, Marken, Edam en Volendam en meer aan om de sfeer van deze gezellige dorpen te proeven. Bezoek de VOC-steden Hoorn en Enkhuizen met historische monumenten, kerken, en havens met uitstekende watersportfaciliteiten. De voormalige eilanden Urk en Schokland hebben een geheel eigen karakter. Of doe de Friese Hanzestad Stavoren en de mooie vestingstad Naarden aan. Vergeet niet om hier en daar aan te meren om deze steden aan wal beter te bekijken. Bezoek winkels, restaurants, terrasjes en watersportfaciliteiten. Of geniet van een middagje op het strand en in de duinen.

Vaarbewijs voor een zeiltocht over het IJsselmeer

Voor het huren van de meeste zeilboten en zeiljachten is geen vaarbewijs vereist. Controleer voor de zekerheid even wat voor een vaarbewijs in Nederland de regels zijn. Bent u een vrij onervaren zeiler, kies dan voor een van onze eenvoudig hanteerbare zeilschepen. Als ervaren zeiler kunt u kiezen voor sportieve zeilboten die wat lastiger te hanteren zijn. Uiteraard kunt u ook een boot huren op het IJsselmeer inclusief schipper. Hierdoor geniet u onbezorgd van een dagtocht of meerdaagse zeilreis met familie, vrienden of collega’s.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *