5 beroemde piraten uit het verleden

Wij van Nautal spenderen het liefst de warmere dagen aan het strand of op het water. Bij zulke gezellige momenten horen sterke zeemansverhalen. Een beetje zoals spookverhalen horen bij een kampvuur in het bos. De meest bijzondere, opmerkelijke en buitengewoon gekke verhalen gaan over de losbandige, criminele zeelieden. Beter bekend als piraten. En wie zijn wij om dit niet met jullie te delen. Dus vandaag brengen wij jullie als leesvoer: 5 beroemde piraten en hun merkwaardige verhalen.

Olivier Levasseur

Deze Franse piraat dook voor het eerst op in 1716. Olivier sloot zich aan bij het gezelschap van Benjamin Hornigold. Levasseur stond ook wel bekend als de Buizerd. Oliver was een goede klimmer en had aan één oog een litteken waardoor hij een typerende ooglap droeg. Vanaf 1721 waagde hij zijn plunderingen vanuit Île Sainte-Marie vlak voor de kust van Madagaskar. Zijn grootste misdaad is het kapen van een Portugese galei de Nossa Senhora do Cabo, de Maagd van de Kaap. Dit schip lag vol met goud, robijnen en juwelen. Een groot gedeelte van de buit zou nog steeds op Réunion liggen.

Piratenverhalen

Olivier Levasseur “De Buizerd” – zonder ooglapje

Na jaren van plunderen en roven in de Caraïben en langs de West-Afrikaanse kust besloot Olivier zich in 1725 schuil te houden op Réunion waar hij op 7 juli 1730 zou zijn opgehangen. De reden dat Olivier Levasseur behoort bij de beroemde piraten uit het verleden begint bij zijn einde. Volgens de legende zou Levasseur, vlak voor hij werd opgehangen, een medaillon in de menigte hebben gegooid. Hierin stond geschreven “Wie het kan, die vindt mijn schat”. In het medaillon stond een cryptogram met daarin 17 regels en aanwijzingen. Het is niet bekend wat er is gebeurd met het medaillon, maar vele schatjagers hebben geprobeerd zijn schat te vinden. De schattingen over de waarde lopen uiteen van enkele miljoenen euro’s tot wel 150 miljoen euro.

William Kidd

William Kidd kan niet missen uit een lijst van beroemde piraten uit het verleden. Hij wordt herinnerd voor zijn executie voor piraterij op de Indische Oceaan. De ironie in het verhaal van William Kidd stamt uit het feit dat hij begon als kaper die juist piratenrij bestreed. Helaas was Kidd niet erg bedreven in het vinden van piraten. De stemming van zijn bemanning keerde en dwongen hem om zelf piraterij te bedrijven. In januari van 1698 kwam het schip de Quedah Merchant in zicht langs de kust van India. Kidd en zijn crew veroverde het Armeense schip die was beladen met ongeveer 70.000 euro aan zijde, suiker, opium, ijzer en andere materialen.

Piratenverhalen

William “Captain Kidd” Kidd

William besloot zijn vondsten te begraven. Vele denken dat deze nog steeds in de Caraïben liggen. In 1701 werden hij en zijn vrouw opgepakt in Boston en uitgeleverd aan Londen, waar hij werd opgehangen. Zijn executie was een ellendige uitvoering – de strop waarmee hij werd opgehangen brak tot twee keer toe, en nadat hij werd gedood op de derde poging werd zijn lichaam overgoten met teer en met kettingen opgehangen langs de rivier de Theems.

Edward Teach

Waarschijnlijk de meest beroemde piraat ooit, Edward Teach werd geborden in 1680. Wie de naam nog niet bekend voor komt, misschien doet zijn bijnaam Zwartbaard een belletje rinkelen. In tegenstelling tot vele andere piraten kon Zwartbaard lezen en schrijven. Veel historici denken daarom dat hij uit een rijke familie komt. Edward Teach werd als eerst Zwartbaard genoemd in 1717. Hij werd bekend omdat hij bij gevechten altijd twee zwaarden vast hield en hijsbanden vol met messen en pistolen. Tijdens deze gevechten zou hij aansteeklonten in zijn haar steken. Deze zouden langzaam verbanden en creërden vonken en rook, waardoor Zwartbaard er woest en meedogenloos uitzag.

Piratenverhalen

Edward “Zwartbaard” Teach

Op het hoogtepunt van zijn carriëre had hij het bevel over 4 schepen en een piraten leger bestaande uit 300 personen. Met dit leger versloeg hij het beroemde oorlogsschip, HMS “Scarborough” in een zeeslag. Zwartbaard werd verslagen op 22 november 1718 door de Royal Navy. Blijkbaar waren er 5 kogels nodig en 20 zwaardsteken voordat Edward stopte met vechten. Zijn hoofd werd gespiest aan een paal in de buurt van Virginia’s Hampton River als waarschuwing voor andere piraten.

Ching Shih

Ook bekend als Cheng I Sao, deze chinese vrouw is niet alleen de meest succesvolle vrouwelijke piraat, maar ook de meest fascinerende. Ze bereikte gelijkheid aan haar man, de piraat Cheng en nam zijn operatie over na zijn ondergang. Ching Shih maakte haar geadopteerde zoon Cheung Po Tsai de kapitein van haar vloot. Later trouwde ze opnieuw, nu met voorgenoemde geadopteerde zoon Cheung Po Tsai. De mooie, voormalige prostituee, Ching Shih had de macht over in totaal meer dan 1.500 schepen en ruim 80.000 piraten. Dit is meer dan alle andere beroemde piraten uit het verleden bij elkaar! Met haar leger veroverde ze verschillende steden en voerde ze hier belastingen in. Ze plunderde talloze schepen langs de kust van de Zuid-Chinese Zee en stelde een strikte gedragdscode voor haar mannen in.

Piratenverhalen

Ching Shih “The Pirate Queen of China”

Toen de Chinese regering haar universele piraat amnestie aanbood in ruil voor vrede, accepteerde ze dit. Haar piraten, aan de andere kant, waren in staat om hun rijkdom te houden en kregen militaire banen aangeboden. Ching Shih leefde haar laatste jaren uit als eigenaar van een casino en bordeel met haar man.

Jack Sparrow

Jack Sparrow was een beroemde piraat die flink heeft huisgehouden in de Caraïben. Sparrow is een van de negen piraten van de Brethren Court, de Pirate Lords of the Seven Seas. Jack stond bekend als een verraderlijke type die meestal overleeft door het gebruik van zijn verstand en onderhandelingen in plaats van geweld, door ervoor te kiezen de benen te nemen in gevaarlijke situaties en alleen te vechten wanneer dit nodig is. Lange tijd zou Jack Sparrow op zoek zijn geweest naar zijn schip de Black Pearl, die werd veroverd door zijn eerste stuurman Hector Barbossa. Later probeert hij zijn bloed schuld te ontsnappen aan de legendarische Davy Jones door te vechten tegen de Oost-Indische Compagnie.

Piratenverhalen

Captain Jack Sparrow

In de loop van tijd werd Captain Jack Sparrow een centrum van intriges als mythen en legenden. Meeste van deze verhalen waren echter overdrijvingen, of zelfs verzinsels, verfraaid door Jack zelf om zijn reputatie te versterken. Ondanks zijn oneerlijkheid en vele teleurstellingen, heeft Jack Sparrow aan een aantal grote en spannende avonturen gestaan, waarvan sommige beschreven worden als bovennatuurlijke evenementen met magie, piratenschurken en het ontdekken van verborgen schatten. De grootste ambitie van Jack was om voor eeuwig vrij te varen over de zeeën. Zijn meest geliefde bezitten waren de Black Pearl en een pot met aarde.

Deze vijf personen zijn de geschiedenis ingegaan als beroemde piraten. Veelal door hun losbandige idealen en ongeëvenaarde prestaties. Krijg je nu ook zo’n zin om je eigen zeemansverhalen te creëren? Surf naar Nautal.nl en huur je eigen piratenschip!

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *