Op vakantie naar Frankrijk met een woonboot

Op vakantie naar Frankrijk? Huur nu een woonboot bij Nautal!

Ben je een liefhebber van woonboten? Dan weet je vast dat Nederland en Duitsland de meest populaire bestemmingen zijn voor een vakantie op zo’n boot. Wij vinden dat Frankrijk ook in dit rijtje thuishoort. Jaarlijks gaan er veel mensen op vakantie naar Frankrijk en dat is niet voor niets. Het is een prachtig land en het is er vaak mooi weer. Er zijn veel woonboten te huur in Frankrijk, waarmee je door prachtige natuur, of historische gebieden kunt varen. Als echte liefhebber moet je hier zeker een keer geweest zijn! Lees in dit artikel wat er te doen is met een woonboot in Frankrijk.

Wat is een woonboot?

Een woonboot is eigenlijk het simpelst te omschrijven als een boot die van alle gemakken is voorzien, waardoor je er perfect op kunt wonen. Veel mensen kennen de woonboot als een boot die stilligt langs de kant van het water, bijvoorbeeld in de grote stad, of misschien zelfs wel in de haven bij jou in het dorp. Deze boten komen niet vaak van hun plek. De woonboten die je kunt huren bij Nautal zijn echter van een andere aard. Deze boten liggen gelukkig niet stil langs de kant, maar je kunt er heerlijk het water mee op. Zeg je saaie vakantiehuisje in Frankrijk maar gedag, want wat is er leuker dan je vakantie door te brengen op een woonboot in Frankrijk?

Woonboten bieden een comfortabel onderkomen om je vakantie op door te brengen. Er is een keuken aan boord, een of meerdere badkamers, slaapkamers en soms zelfs een terras! Er zijn verschillende types woonboten te huur, in allerlei soorten en maten. Afhankelijk van de hoeveelheid personen waarmee je je vakantie door wilt brengen, vind je de perfecte woonboot op de website van Nautal.

Familie met ouders en kinderen op vakantie in Frankrijk op een Péniche woonboot
In Frankrijk is de Péniche een populaire woonboot.

Types woonboten

Eigenlijk kun je elke boot waarop je kunt wonen een woonboot noemen. Er zijn veel boten die zijn aangepast tot een mooie woning. Een typische woonboot is bijvoorbeeld een vrachtschip dat is omgebouwd tot een woonboot. In het Frans wordt dit een Péniche genoemd en op de website van Nautal kun je zien dat er veel van zulke boten beschikbaar zijn door het hele land.

Er zijn ook woonboten die meer op een drijvende chalet lijken. Deze boten worden ook wel een woonark, of tiny houseboat genoemd. Ook hier zijn verschillende voorbeelden van te vinden op de website van Nautal.

Op vakantie met een woonboot in Frankrijk
De woonboot op een ponton is ook een populaire vorm.

De laatste soort is natuurlijk het motorjacht. Dit zijn grote motorboten die net als zeilboten, jachten en catamarans ook prima geschikt zijn om je vakantie op door te brengen.

Mooiste locaties om een woonboot te huren in Frankrijk

In Frankrijk zijn er een aantal populaire bestemmingen waar veel woonboten te huur zijn. De eerste bestemming is natuurlijk het Canal du Midi. Dit historische kanaal tussen Toulouse en Sète werd aangelegd om de Middellandse Zee aan de Atlantische Oceaan te verbinden. Je komt tal van historische bouwwerken tegen, zoals indrukwekkende sluizen, lange aquaducten en bijzondere tunnels.

Canal du Midi

Wanneer je op vakantie gaat met een woonboot op het Canal du Midi in Frankrijk, kom je de mooiste steden tegen, zoals Carcassonne, Narbonne, Béziers en nog veel meer prachtige historische steden! Lees ons blog over het Canal du Midi om meer te weten te komen over de prachtige omgeving van dit kanaal.

Woonboot vaart op het Canal du Midi in Frankrijk
Het Canal du Midi is een prachtige locatie om met een woonboot op vakantie te gaan.

Rivieren in Frankrijk

Er zijn ook verschillende rivieren in Frankrijk die perfect zijn om met een woonboot te bevaren. Wanneer je over de franse rivieren vaart, kom je echt in de typische Franse stemming. Je vaart langs kastelen, oude Franse stadjes en door prachtige natuur. Bovendien is het er vaak heerlijk weer.

Wat dacht je van de Saône? Deze rivier ontspringt in de Vogezen en komt bij Lyon in de Rhône terecht en stroomt dus door het prachtige Bourgondië. Er zijn 22 imponerende sluizen verdeeld over de gehele lengte van de rivier. Varen op je woonboot langs typische Franse stadjes, zoals Mâcon, Chalon-sur-Saône, Tournus en veel meer! Alle steden hebben prachtige historische gebouwen waarvan sommige zelfs nog uit de Middeleeuwen stammen. Wie wil dat nu niet zien? Bij Nautal zijn er meer dan 100 woonboten beschikbaar op de Saône.

Natuur langs de Saône rivier dicht bij Lyon in Frankrijk
Ontdek prachtige natuur dicht bij Lyon op de Saône. Foto door: Adrien Fu.

Een andere rivier waar meer dan 100 boten beschikbaar zijn, is de Moezel. Deze rivier begint ook in de Vogezen en stroomt door wel 3 landen: Frankrijk, Luxemburg en Duitsland, waar de rivier in de Rijn uitmondt. Helaas is niet elk deel van de rivier bevaarbaar. Er is ook veel grote scheepvaart op de rivier, de Moezel is namelijk onderdeel van de verbinding tussen de haven van Rotterdam en het industriegebied Lotharingen. Het gebied waar de rivier doorheen stroomt, is ook een wijngebied in Frankrijk. Er liggen een aantal grote steden langs de rivier, waar je zeker even aan moet leggen met je woonboot. Wat dacht je bijvoorbeeld van Metz? Thionville en Épinal zijn ook twee grote steden aan de Moezel. In Duitsland liggen ook enkele populaire steden aan de rivier, zoals Trier en Koblenz.

De Moezel in Duitsland, stadje in de bergen met de zon die over de bergen schijnt.
Over de Moezel vaar je door prachtig bergachtig gebied helemaal tot in Duitsland.

Andere rivieren die die perfect zijn voor een vakantie op een woonboot in Frankrijk zijn de Yonne, de Nièvre en de Loire, die ook in Bourgondië liggen. Alle rivieren zijn met elkaar verbonden door middel van kanalen. Zelfs de Seine is te bereiken! Waar wacht je nog op?

Rivier de Yonne stroomt door een Franse stad
De rivier de Yonne is ook een prachtige rivier, die door verschillende Franse stadjes stroomt. Foto door: Denis Lorain.

Regio’s in het zuiden

Als je liever iets verder naar het zuiden van Frankrijk op vakantie gaat, kun je ook een boot huren in Charente. Deze regio is een waar doolhof van kanaaltjes, meertjes en riviertjes. Een fantastische locatie dus om je vakantie in door te brengen. Ook Allier is een mooie regio, die nog iets verder naar het zuiden ligt.

Charente is een regio in Frankrijk waar veel wateren zijn om op te varen.
In de regio Charente kun je ook fantastisch varen.

Tips voor wanneer je met een woonboot op vakantie gaat naar Frankrijk

Ben je ook enthousiast over het huren van een woonboot in Frankrijk, maar heb je nog niet veel ervaring? Geen probleem! Bij Nautal kun je ook woonboten huren met een schipper. Op die manier kun je optimaal ontspannen tijdens je vaarvakantie, terwijl je naar de mooiste plekjes gevaren wordt.

Kano's op de oever van de Loire
Een van de rivieren waar je met een woonboot op vakantie kunt in Frankrijk is de Loire. Foto door: Brice.

Het beste moment om een woonboot te huren om op vakantie te gaan naar Frankrijk is tussen mei en september. De temperatuur is er dan aangenaam en er valt bijna geen neerslag. De hoogste gemiddelde temperatuur wordt bereikt in juli. Wanneer je de toeristische drukte, zoals op het Canal du Midi wilt vermijden, kun je het beste een boot huren in het voorseizoen. Het weer is dan goed en er zijn weinig mensen die op vakantie gaan naar Frankrijk. Bovendien profiteer je dan van de korting tijdens het voorseizoen!

Als je vragen hebt over de verhuur kun je altijd contact opnemen met de booteigenaren in Frankrijk, of natuurlijk met Nautal. We zien jegraag terug op een van onze woonboten.