Bovenaanzicht van een zeilboot in een prachtige baai

Bavaria zeilboot? Of toch liever Jeanneau of Beneteau? Welk bootmerk kiest jij?

Als je een fervent zeiler bent, zul je wel weten dat er veel keuze is op gebied van bootmerken en types. Bij Nautal kun je een zeilboot huren uit meer dan 25 verschillende merken die natuurlijk allemaal van elkaar variëren. Bovendien hebben deze merken allemaal weer verschillende types. De Bavaria zeilboot is misschien wel de bekendste, maar andere bekende merken zijn Beneteau, Jeanneau, Quicksilver en Dufour. We begrijpen dat het soms kan duizelen wanneer je op zoek bent naar de ideale boot. Om je een beetje op weg te helpen hebben we de belangrijkste kenmerken van de merken op een rijtje gezet. Deze week hebben we het over Bavaria, Jeanneau en Beneteau.

Bovenaanzicht zeilboot
Bovenaanzicht van zeilboot. Foto door: Christian de Stradis.

Bavaria yachtbau

Bavaria yachtbau werd opgericht in 1978 door Winfried Herman en Josef Melti, een raamproducent en een jachtverhuurder. Tegenwoordig is het een van de grootste producent van zeiljachten en motorjachten van Europa en heeft het in Giebelstadt met ruim 200.000 vierkante meter de grootste scheepswerf van Duitsland.

In 2006 werd de mijlpaal bereikt van 3500 geproduceerde boten van het merk Bavaria en er werkten 600 werknemers in die tijd. Sinds 2001 produceert het bedrijf zowel zeilboten als Bavaria motorboten. Met de aankoop van het Franse Nautitech produceert het bedrijf sinds 2013 ook catamarans. Lees ons blog over catamarans om meer te weten te komen over deze soort boot.

Zeilboot zeilt voor de kust van Barcelona in Spanje
Zeilboot voor de kust van Barcelona.

Bavaria staat bekend om de efficiënte productie van boten, die veel overeenkomsten toont met de productielijn van de degelijke Duitse auto’s. Het bedrijf omhelst graag nieuwe technologieën als het gaat om het verbeteren van de productie. Als eerste scheepswerf introduceerde het bedrijf CNC-systemen in de productie. CNC staat voor Computer Numerical Control en dat houdt in dat de machines in het productieproces worden gestuurd door een computer. Dit zorgt ervoor dat onderdelen met een minimaal foutmarge gefabriceerd worden. Er zijn 3 lijnen met 30 werkstations waar iedere week 4, 5 of 6 boten vanaf rollen (afhankelijk van de soort boot die wordt geproduceerd). Op de vierde lijn worden ‘exotische’ jachten geproduceerd, die niet in serie worden gemaakt. Deze geraffineerde productie leidt uiteindelijk natuurlijk tot lage prijzen. De arbeidskosten worden teruggebracht tot onder de 10% van de totale productiekosten.

Voor de bouw van de zeilboten maakt Bavaria gebruik van hoogwaardige componenten, zoals de motor, die van Volvo Penta is. Het interieur is comfortabel en wordt gemaakt van solide hout en is naar de wensen van de klant aan te passen. Bavaria heeft 4 lijnen met zeilboten: de C-line, de Cruiser-line, de Vision Line en de Easy 9.7.

Kenmerkend voor de C-line is de innovatieve V-boeg en de Chines op het achterschip, die ervoor zorgen dat er veel ruimte is benedendeks, maar ook dat de boot veilige en snelle vaareigenschappen heeft. De lijn biedt betrouwbare prestaties en de boot kan zelfs op lange vaartochten gemakkelijk met een kleine bemanning of zelfs alleen bevaren worden.

Kind met reddingsvest op de boeg van een zeilboot op zee.

De Cruiser-Line is het meest gebouwde zeiljacht ter wereld. De boot staat voor functionaliteit, comfort en luxe. Zoals de naam al zegt, is de boot ideaal om op te cruisen en hij valt in de klasse voor instappers in de bootmarkt. Er zijn sport uitvoeringen, maar ook luxe uitvoeringen.

De Vision-Line heeft een uitzonderlijke interieurindeling, waardoor de ruimte op de boot optimaal wordt benut. Een grote bakskist zorgt ervoor dat er voldoende ruimte is voor bagage tijdens je vaarvakantie! Deze boot is gemaakt voor de zeiler die ervan houdt om lang op het zeiljacht te verblijven.

Dan is er nog de Easy 9.7. Deze boot is volledig gefocust op de essentials. De open achtersteven, ruimtelijke cockpit en functioneel interieur zorgt ervoor dat de boot veilig en efficiënt gebruikt kan worden door een bemanning van een of twee.

Jeanneau zeilboot

Jeanneau is een Franse scheepswerf in de Vendée. Het bedrijf werd opgericht in 1957 door Henri Jeanneau, maar werd net als de catamaranbouwer Lagoon onderdeel van de Beneteau Group in 1995. Daarmee werd het bedrijf onderdeel van de grootste zeilboot-bouwende onderneming. Jeanneau is gespecialiseerd in het produceren van monohulls. In eerste instantie werden er alleen motorboten geproduceerd, maar in 1964 volgden er ook zeilboten.

Zeilboten en catamaran in een baai op de Cycladen in Griekenland
Zeilboten op de Cycladen.

De Jeanneau staat bekend om de productie van luxueuze en tijdloze boten die ontworpen zijn door architecten met een wereldwijde reputatie. De Jeanneau zeilboot staan bekend om het comfort, het sportieve uiterlijk en de luxe. Het comfort van de klant is een topprioriteit voor Jeanneau. De boten presteren goed als cruisers. Het fijnere design van de boeg zorgt ervoor dat de boot goed door het water snijdt, en niet vaak op de golven botst. Het resultaat is een comfortabelere vaartocht voor de boothuurder! Ze varen goed en kraken, of botsen niet vaak op de golven.

Bij een Jeanneau is het achterdek vaak ook hoger dan bij andere zeilboten, waardoor er ruimte is voor een extra slaapcabine achterin de boot en voor een opbergruimte voor de zeilen voorin de boot. Dit zorgt ervoor dat de boot beter geschikt is voor een lange vaartocht dan andere cruisers. Een andere interessante feature van Jeanneau is het 360 graden docking systeem.

Er is een eindeloze lijst met modellen die beschikbaar zijn van Jeanneau. Over het algemeen zijn de volgende lijnen beschikbaar. De Sun Fast lijn bestaat voornamelijk uit raceboten. De Sun Oddyssey lijn is een lijn met comfortabele en luxe boten die bedoelt zijn om mee te cruisen. Als laatste is er de Jeanneau Yachts lijn, die bestaat uit grote zeiljachten.

Beneteau zeilboot

Beneteau is net als Jeanneau een Franse zeilboot en motorboot producent. Het werd opgericht in 1884 door Benjamin Bénéteau. Het bedrijf produceert in Frankrijk en de Verenigde Staten. Net als bij Bavaria worden de boten van Beneteau ook in massa geproduceerd. Het merk Beneteau zit samen met onder andere Janneau en Lagoon in de Group Beneteau een van de grootste producenten van boten ter wereld. In 2017 had het bedrijf meer dan 8700 boten geproduceerd.

Beneteau zeilboot op zee.
Beneteau zeilboot. Foto door: Thomas Bonnin/Xavier Charpy.

De Beneteau zeilboot heeft net als de Bavaria zeilboot een comfortabel interieur. Net als de V-boeg en de chines bij Bavaria, die ervoor zorgen dat de boot snel en veilig zeilt en dat er veel ruimte benedendeks is, heeft Beneteau ook een aantal kenmerken die aan de zeilprestaties van de boot bijdragen. Dit zijn de extra lange mast, die zorgt voor extra zeiloppervlak en een diepe bulbkiel die ervoor zorgt dat je minder afdrijft. Bovendien is het zeilmateriaal van Beneteau van hoge kwaliteit. Net als Jeanneau zijn de zeilboten van Beneteau vaak ook voorzien van een docking systeem: het Dock & Go systeem.

Duiken onder een zeilboot in de Middellandse Zee Frankrijk.
Zeilboten zijn voorzien van een gewicht onder de boot.

Beneteau heeft een aantal verschillende lijnen als het gaat om zeilboten. De eerste lijn is de First lijn. Deze lijn bestaat uit raceboten. Naast deze lijn bestaat de First SE lijn, waar SE staat voor Seascape Edition en de First Yacht lijn, met zeiljachten. Verder is er de Oceanis lijn, die je zult tegenkomen op het platform van Nautal, want deze boot wordt voornamelijk gebruikt om mee te cruisen. De Oceanis Yach lijn bestaat weer uit zeiljachten die worden gebruikt om mee te cruisen.

Welke boot kies ik?

Natuurlijk zijn er nog meer verschillen tussen de boten die niet genoemd zijn in dit artikel. Er zijn bijvoorbeeld een aantal technische aspecten, zoals de manier waarop de romp gemaakt en verstevigd is die verschillen tussen de boten. Deze aspecten zullen echter weinig uitmaken wanneer jij een boot huurt en uiteindelijk komt de keuze neer op persoonlijke voorkeur. Vraag jezelf dus af bij het huren van een boot welk interieur je mooi vindt, wat je voorkeuren zijn wat betreft de voorzieningen op het dek en maak op basis daarvan je keuze uit ons grote aanbod aan zeilbootverhuur. Het mooie van het huren van een boot is dat je niet vast zit aan de boot. Hierdoor zou je in theorie steeds een ander merk kunnen huren, zodat je zelf kunt ervaren welke boot jouw voorkeur heeft. Wil je onze zeilboten dicht bij huis uitproberen? Huur een zeilboot in Nederland.

Man duikt van zeilboot in het water.
Iedere zeilboot is geschikt voor een fantastische ervaring.

Andere merken

Natuurlijk zijn er nog veel meer merken die zeilboten produceren, zoals Quicksilver, Dufour, Hanse, Ocean Star, Grand Soleil en nog veel meer! Deze boten zijn niet meegenomen in dit artikel, maar in een later artikel lees je hier vast meer over.