Lagoon Catamaran Phuket

Kies je voor een Lagoon catamaran, Bali catamaran, of een ander merk? Lees alles over catamarans bij Nautal!

Lagoon, Bali, Fountaine Pajot, Nautitech, Fairline… Gaat er bij jou een lampje branden als je deze namen leest? Het zijn allemaal merken van catamarans, die ieder ook weer eigen series met catamarans hebben. Op de website van Nautal kun je catamarans huren van alle merken, maar moet je nu een Lagoon catamaran of een Bali catamaran huren? Zit er wel verschil tussen die merken? Misschien heb je weleens een catamaran gehuurd, of wil je een catamaran huren en loop je tegen deze vragen aan. In dit artikel proberen we je zo goed mogelijk te informeren over de kenmerken van de verschillende merken. Op die manier kun je een weloverwogen keuze maken om een catamaran te huren.

Catamaran ligt voor anker bij de Britse Maagdeneilanden, Caraïben.
Bij Nautal kun je kiezen uit een groot aanbod aan catamarans.

Wat is een catamaran?

De naam Catamaran komt van het woord ‘kattumaram’ uit het Tamils, een taal uit India. Het woord betekent letterlijk ‘bij elkaar gebonden bomen’. Een catamaran is een boot met twee rompen, die parallel aan elkaar liggen. De twee rompen zijn boven het water met elkaar verbonden door middel van een middendek. Door deze constructie hebben de boten vaak een grote stabiliteit op het water en kunnen ze ook een hoge snelheid ontwikkelen. Vaak is een catamaran als zeilboot uitgevoerd, maar er zijn ook catamarans zonder zeil en met een motor. Er zijn ook veel grote veerboten in de vorm van een catamaran. Er worden ook regatta’s gehouden met catamarans, die er vaak een speciaal ontwerp voor hebben.

Regatta op de Indische Oceaan met zeilboten en catamarans
Er worden regattas gehouden met catamarans.

De catamarans die op de website van Nautal worden verhuurd zijn gebouwd op comfort. Een catamaran kent namelijk enkele voordelen die ervoor zorgen dat de boten veel comfort bieden. Allereerst is er door de twee liggers veel ruimte aan boord. Vaak bevinden zich in de rompen slaapkamers en badkamers. Op het middendek bevindt zich dan een overdekt zitgedeelte met een keuken. Achter of boven het zitgedeelte op de zogenaamde brug bevindt zich het roer en een plaats om te zonnen. Ook is het vaak mogelijk om voorop de catamaran te zonnen. Het tweede voordeel van een catamaran is dat de boot erg stabiel is door de liggers. Daarom kun je bijvoorbeeld koken op het water, waar dit op een zeilboot nog weleens lastig kan zijn, omdat een zeilboot vaak scheef hangt in de wind.

Lagoon Catamaran zitgedeelte op het middendek
Op het middendek bevindt zich een overdekt zitgedeelte en een keuken.

Van de meeste catamarans zijn er versies voor privégebruik en versies die speciaal zijn ingericht op de verhuur. Het grootste verschil is dat er bij de catamarans voor de verhuur meer slaapplaatsen aan boord zijn.

Lagoon catamarans

Lagoon begon oorspronkelijk als zijtak van het merk Jeanneau dat motorboten en zeilboten produceert. Lagoon is de grootste bouwer van multihulls, met meer dan 5800 catamarans geproduceerd sinds 1984. De Lagoon catamarans zijn zowel geschikt om te varen op open zee als langs de kust. Lagoon heeft een brede variatie aan modellen. In de loop van de tijd hebben de bouwers steeds geprobeerd verbeteringen toe te voegen.

Dit heeft geleid tot de huidige modellen die te huur zijn op de website: met veel ruimte aan boord en veel lichtinval. Lagoon catamarans bieden ook veel comfort: van heet water aan boord tot airconditioning. De boten worden wel vaak als ‘Bulky’ gezien, omdat ze een groot design hebben. De boten zijn gemaakt van balsahout tussen lagen van glasvezel. De meubels zijn gemaakt van Alpi hout, dat ecologisch verantwoord is.

De catamarans van Lagoon hebben een trampoline voorin. Een net waar je heerlijk op kunt liggen, terwijl je af en toe een verfrissende spetter water over je heen krijgt. Het net heeft ook nog een andere functie: het zorgt ervoor dat het water dat op de boot valt makkelijk afgevoerd wordt.

Trampoline van de Lagoon catamaran
Lagoon Catamarans hebben vaak een trampoline voorin de boot waarop je kunt ontspannen.

De catamarans van Lagoon zijn zo ingericht dat ze makkelijk door een persoon te besturen zijn vanaf het roer. Zo kan bijvoorbeeld het zeil makkelijk gehesen worden van achter het roer.

Bali catamarans

Bali is ook een Frans merk, maar is pas op de markt sinds 2014. Bij de bouw van de catamarans is er veel onderzoek gedaan en wordt er goed geluisterd naar de consument. In tegenstelling tot de catamarans van Lagoon hebben Bali catamarans een slanker design. Bovendien maakt het merk veel gebruik van innovatieve materialen en technieken.

Zo vervingen de bouwers de trampoline voorin de boot met een solide dek, waardoor er meer ruimte is op de boot om te loungen. Toch wordt er geen excessief gewicht toegevoegd door het solide dek. Ik hoor je denken: ‘kan het water dan nog wel afgevoerd worden?’ Geen nood! Door het slimme design van het drainagesysteem kan op deze boten het water nog steeds makkelijk weg, waardoor de netten niet meer nodig zijn. Als bouwmateriaal gebruikt Bali closed-cell foam in plaats van balsahout. Hierdoor zijn de boten iets sneller.

Bali Catamaran met solide voordek waarop je kunt loungen.
Bij de Bali catamarans is de trampoline vervangen voor een solide voordek, zodat er meer ruimte is om te loungen.

Hoewel veel mensen enthousiast zijn over Bali, zijn er ook critici. Zo wordt er gezegd dat ze iets minder luxueus zijn ingericht. Het fornuis en de koelkast zouden er minder high-end uitzien Bali. Verder is er ook kritiek op het feit dat er eigenlijk een crew nodig is aan boord om met de boot te kunnen varen. Het zeil kan bijvoorbeeld niet gehesen worden van achter het roer. Dit komt omdat het roer zich vaak bovenop het overdekte gedeelte bevindt op de zogenaamde brug. Hiervandaan heb je goed uitzicht, maar kun je dus niet tegelijkertijd bezig zijn met andere zaken.

Andere soorten catamarans

Er zijn nog een aantal kleinere merken waarvan er ook catamarans te huur zijn bij Nautal. Fountaine Pajot is een Frans bedrijf. Het staat vooral bekend om het goede onderzoek dat het bedrijf doet en het produceren aan de hand van mallen.

Nautitech staat bekend om het model de “47 power”. Deze boot heeft in tegenstelling tot de meeste catamarans geen zeil, maar alleen een motor. De bouwers zagen namelijk een trend dat veel mensen alleen op de motor voeren met de catamaran en besloten erop in te spelen door het zeil volledig te verwijderen van de catamaran.

Nautitech catamaran zonder zeil met motors
Onder andere Nautitech bouwt catamarans zonder zeil, met alleen een motor.

Fairline is een Britse producent die niet alleen catamarans bouwt, maar ook luxe motorjachten. Robertson Caine is gevestigd in Zuid-Afrika en bouwt zowel zeil catamarans en motor catamarans. Er wordt gebruik gemaakt van kwalitatieve materialen voor de bouw van deze schepen, waar weinig onderhoud aan nodig is.

Welke moet ik kiezen?

Over het algemeen kun je bij het huren van elke catamaran op ons platform altijd luxe en comfort verwachten. Wat dat betreft ontlopen de merken elkaar dus niet zo. Wanneer je het liefst met zo min mogelijk mensen wilt gaan zeilen, kun je het beste kiezen voor een Lagoon catamaran, omdat je voor de Bali catamarans meer mensen nodig hebt. De Bali catamarans bieden met het solide voordek op hun beurt weer meer ruimte aan boord. Let bij het huren van een catamaran altijd op hoeveel plaatsen er aan boord zijn en hoe groot de catamaran is. Dat laatste bepaalt namelijk hoe groot de plaats is die je nodig hebt in de haven.

Waar kan ik varen met een catamaran?

Bij Nautal kun je over de hele wereld catamarans huren. Er zijn een aantal locaties die heel populair zijn en waar ook een groot aanbod aan catamarans beschikbaar is. Het is bijvoorbeeld populair om een catamaran te huren op de Caraïben. Vaar met je vrienden of familie over het helderblauwe water van de Caribische Oceaan, terwijl je geniet van de zon en een verkoelend drankje. Als je het iets dichter bij huis zoekt, kun je het beste een catamaran huren in Griekenland of Kroatië. Hier kun je varen op de Middellandse Zee, die zeker niet onder hoeft te doen voor de Caribische Oceaan. Enthousiast geworden? Ontdek nu bij Nautal hoe het is om te varen met een catamaran en we weten zeker dat je voortaan elke vakantie zo wilt doorbrengen!

Caraïben populair gebied om te zeilen met catamaran
De Caraïben zijn een populaire plek om een catamaran te huren.

Meer weten over catamarans? Lees ons blog over de kenmerken van een catamaran en over het varen met een catamaran in Kroatië of op Ibiza.